Доц. Мангъров: Третата вълна на К-19 е планирана отдавна! На всеки е ясно кога ще започне тя!

България отблизо

Началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров коментира в интервю за Трафикнюз“ ситуацията с коронавируса у нас.

– Здравният министър и членовете на Националния оперативен щаб предупредиха, че сме на прага на трета вълна. Вие усещате ли вече увеличение на пациентите с COVID-19 в клиниката?
– Не. Третата вълна ще бъде точно по време на изборите, тя е планирана за тогава. Ако следите статистиката, което аз правя всеки ден, ще видите, че процентът на новооткритите заразени остава един и същ.

Процентът на тези, които са в интензивните сектори, намалява. Днес например (б.а. вчера) са 3-4 души по-малко. Броят на хоспитализираните също е по-малък, отколкото в предните дни. Клиниката, на която съм шеф, е с 90 легла, имаме между 18 и 23 болни, в зависимост колко са изписани за деня. От тях истински болни са не повече от 3-4 души, които имат нужда да им се дава кислород.

 

Дори и да се появи трета вълна, ние сме в състояние да я посрещнем. Няма нищо страшно, нищо обезпокоително. Не разбирам защо са тези мрачни прокоби, които се леят всяка сутрин от екраните на телевизорите – как ще дойде трета вълна, как пак ще се препълнят болниците.

Това си е чиста проба всяване на страх. Има и съвсем конкретни мнения, като това на Ангел Кунчев, че третата вълна ще бъде точно по време на изборите. Да, сигурно ние точно тогава сме си я поръчали.

– Тогава подкрепяте ли решението заведенията да бъдат отворени на 1 март?
– Да, подкрепям. Трябва да се отворят заведенията, трябва да се отворят стадионите. Децата да тръгнат нормално на училище, студентите – на лекции. Животът трябва да се върне към нормалния си ритъм.

И ако се появи трета вълна, ние ще я посрещнем. На нас това ни е работата. Ако някой го е страх, да си даде оставката, и тези, които останем, ще се справим.

– Коя според вас е най-добрата ваксина и как човек да избере с коя да се имунизира?
– По въпроса, коя е най-добрата ваксина, отговор в момента няма. Може да се каже, че всички са много добри, но и че всички не са много добри.

Просто ние не знаем кои са добри и кои не са, защото всичките тези ваксини не са минали стандартните етапи на клиничното проучване. Те може би са много добри, но ние все още не знаем това. Така, както не знаем на хора на каква възраст трябва да се прилагат тези ваксини.

Виждате, че в повечето западноевропейски страни ваксината на „АстраЗенека” не се прилага на хора над 55-годишна възраст. Докато ние тук си решихме, че тя може да се прилага на всички над 18-годишна възраст. Много хубаво, само че това не е доказано. Също така ние не сме наясно каква е продължителността на имунитета, който се създава от тази ваксини.

Нито пък знаем кои дават по-силен и кои по-слаб имунен отговор. Кои са по-подходящи за хора с придружаващи заболявания. Всички тези неща не ги знаем, защото нямаме данни, на които да стъпим. И просто излизат разни хора и говорят това, което им се иска, и което не почива на никакви научни факти.

Не е работа на хората да си избират каква ваксина да си сложат. Това е работа на тези, които им предлагат ваксините. Те трябва да кажат: На вас трябва да се сложи тази ваксина, ние считаме, че тя е подходяща за вас и ние носим за това цялата отговорност.

Докато в момента на хората се казва: Изберете си коя ваксина искате. Ето тук да разпишете едно информирано съгласие и каквото и да се случи след това, вие сте си виновни.

Просто това е немедицинско и неетично. Това са лекарствени средства. Все едно да попиташ някой дали иска да се лекува с медикамента с червената опаковка, или с другия със синята, ако мога да се изразя образно. Не им е работа на хората да знаят с какви ваксини да се ваксинират.

– Възможно ли е коронавирусът да стане сезонен, както грипът например?
– Поначало коронавирусите отговарят за около 10-15% от това, което наричаме настинки, от острите вирусни инфекции. Ако те можеха да станат такива, каквито са грипните вируси, досега щяха да са станали.

Малко вероятно е според мен. Просто това е нов вирус, който по стечение на обстоятелствата е прескочил от животните върху хората. Той ще мине през цялото население на Земното кълбо и най-вероятно няма да има продължение. Тези неща са се случвали многократно в историята на човечеството.

– А допускате ли вариант да мутира и да стане още по-смъртоносен?
– Това, което виждаме засега, е, че новите мутанти не са по-смъртоносни. Те не предизвикват по-тежко заболяване, но се разпространяват много по-бързо.

Което би следвало да означава, че съвсем скоро ще довършат работата на стария, докато ние се мотаем с ваксините.  А и, доколкото виждам, няма опашки от желаещи да се ваксинират, просто защото хората виждат, че това не е толкова тежко заболяване, колко се опитват да ни го представят.

И другото е, че тези, които са прекарали стария вариант, те не се разболяват от новия. Защото и старият, и новият вариант имат един и същ антигенен строеж, за което говори това, че ваксините действат и на стария, и на новия.

– Това означава ли, че преболедувалите не би трябвало да се притесняват от новите щамове, тъй като са защитени и от тях?
– При положение че ваксините защитават както от стария, така и от новите варианти, би следвало човек, който е изкарал стария вариант на заболяването, да е защитен срещу нови. И фактите са налице. Виждате, че няма хора, които да са изкарали стария и след това да са се заразили от новия вариант.

– Много хора месеци наред не могат да се възстановят напълно след боледуването. Какви са вашите наблюдения от т.нар. „дълъг COVID”?
– При хора, които имат придружаващи заболявания, при възрастните хора, COVID-19 може да протече по-продължително и с усложнения. Това се наблюдава при всяка друга вирусна инфекция и най-вече се наблюдава всяка година при грипа.

Всяка година при грипа са обострят всевъзможни бронхити, бронхопневмонии, има загуба на слух. При всяка от тези ежегодни респираторни инфекции могат да се получат усложнения.

Но хубавото на COVID-19 е, че всички усложнения, които се наблюдават, в крайна сметка са обратими. И недоумявам защо много хора – пулмолози, кардиолози, се опитват да разширяват пазарната ниша и да си създават работа в бъдеще, като психират хората.

– Кога според вас ще достигнем заветните 70%, необходими за „стаден имунитет”?
– Кога точно, не знам, но нещата малко по малко започват да затихват. Преди една седмица Световната здравна организация оповести доста оптимистични данни – през последните четири седмици новооткритите случаи са спаднали със 17-20%.

Което идва да ни покаже, че разпространението на вируса започва да затихва. Такива данни има от Великобритания, в които се казва, че до лятото се очакват нещата да приключат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *