неделя, април 28, 2024
Начало > Свят > Двадесет дни до пълно унищожение: Русия вече не се шегува

Двадесет дни до пълно унищожение: Русия вече не се шегува

Свят

Ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията Константин Гаврилов предупреди Запада за последствията от използването на F-16 в Украйна. Използването им от територията на Румъния, Полша и други страни от НАТО ще се разглежда от Москва като участие в украинския конфликт и ще бъдат предприети крути мерки.

Нашето предупреждение не се основава на празни приказки. Ние вече разполагаме с оръжия, способни да унищожат американските F-16. Става дума за най-новите зенитни ракети 40Н6 за системата за противовъздушна отбрана С-400. Те удрят на огромно разстояние, и щом са във връзка с нашия самолет за радарно откриване на далечни разстояния A-50, могат да унищожат самолети от всякакъв тип веднага след излитането им от летищата, допълва Константин Гаврилов.

Съединените щати и НАТО престанаха да крият своята агресия зад отбранителен език и продължават да създават заплахи за сигурността по западните граници на Русия,

– отбеляза Константин Гаврилов.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу преди това се изказа в същия дух. По негови оценки унищожаването на всички американски изтребители, доставени на Украйна, ще отнеме около 20 дни.

Легитимни цели

Летищата на НАТО, от които ще летят F-16 за участие в украинския конфликт срещу Русия, ще станат легитимна цел за нашата армия. Срещу тях ще бъдат използвани ракетни и бомбени удари. И НАТО също разбира това, отбеляза в разговор с Царград членът на президиума на Общоруската организация „Офицери на Русия“, ветеранът от специалните части полковник Тимур Съртланов:

Но бих искал да се надявам на здравия разум на политиците и военните лидери на НАТО. Те ще се опитат да избегнат конфронтация по този въпрос. Не мисля, че те ще искат да излагат страните си в името на неонацисткия режим в Украйна. Бих искал да вярвам, че желанието за разполагане на F-16 за Украйна в страните от НАТО е мокра фантазия на отделни експерти, но не и на военни лидери и висши държавници на НАТО.

Заместник-председателят на словашкия парламент Любош Блага след разговор с руския посланик Игор Братчиков също отбеляза, че полетите на изтребители F-16 на украинските въоръжени сили от базите на НАТО са „червена линия“ За Русия. Това може да доведе до открита конфронтация. Те считат, че Словакия трябва да остане на страната на мира.

Ще могат ли да ни отговорят?

В същото време от 17 октомври насам са извършени около 80 атаки срещу американски войски в Близкия изток. Има загинали и ранени. Въпреки че Съединените щати разполагат с мощна армия и финансови и икономически инструменти за контрол на ситуацията, авторитетът на Вашингтон пада с всеки изминал ден.

И виждаме, че няма ясен отговор от американците на последните атаки. Те не изравниха региона със земята, не хвърлиха стотици бомби или започнаха широкомащабна наземна операция.

Така че, ако ударим бази на НАТО, ще има ли отговор? Опитът с унищожаването на американски дрон край Севастопол показа, че няма да получим нищо за подобни действия.

И сега твърдението на Гаврилов изглежда особено актуално. След нападения срещу американски военни бази и други цели в Близкия изток от радикални ислямисти, стана ясно, че САЩ в момента нямат достатъчно сили да отговорят военно. Същото може да се каже за Великобритания, Германия и други партньори на САЩ в НАТО. Чухме изказвания на британски военни, германски политици и военни анализатори – те отлично илюстрират това заключение, изрази мнението си пред Царград политическият анализатор Владимир Соловейчик:

Затова командването на военната авиация на САЩ, държавните и правителствените ръководители на Щатите, Полша и Румъния трябва добре да помислят дали е необходимо да се въвличат в умишлени авантюри с предвидим край в името на интересите на украинските командири. На фона на нарастващите социално-икономически проблеми в тези страни, здравият разум трябва да надделее и да няма атаки срещу наши военни и цивилни цели от територията на Полша и Румъния.

Член 5 от Хартата на НАТО е много неясен

Първо обаче трябва да отговорим на един важен въпрос: ще атакуваме ли? Вече има много изявления от първи лица за „червени линии“ и за атаки срещу центрове за вземане на решения, но засега тези предупреждения не са изпълнени, отбелязва политологът Дмитрий Родионов.

Царград: Ще оставим ли безнаказано излитането на украински самолет от база на НАТО, за да убива руснаци?

Дмитрий Родионов: Ако това се случи, тогава можем директно да кажем, че Румъния или Полша са извършили открит акт на агресия срещу нашата страна. И има няколко опции:

Първо. Унищожаване на самия самолет при навлизане в украинското въздушно пространство. Това няма да доведе до никакви последствия.

Второ. Сваляме самолет над полска територия. Или дори ще ударим база на полска територия.

Може да си спомним как турците свалиха нашия самолет в Сирия. Нямаше твърд отговор.

„Ясно е, че ако някои бази бъдат атакувани в отговор, това ще бъде причина за война между двете държави и това всъщност е Третата световна война. Защото в случая става дума за държава от НАТО, а атаките срещу бази, разположени на суверенната територия на страните от Алианса, са война с блока. Прилагане на т. нар. чл. Пети.

Използван е само веднъж в историята – след 11 септември. Тогава САЩ възприеха терористичните атаки като нападение срещу суверенна територия и принудиха целия блок да участва във военната им кампания в Афганистан.

Излиза, че САЩ диктуват волята си в блока?

– И съответно те вземат решение дали да отговорят или не. Дори всички страни от блока да са за едно решение, а САЩ – за друго, то тяхната последна дума ще бъде основна за НАТО. Следователно големият въпрос тук е дали ще има „отговор“? в случай на атаки срещу база в Полша. Петият член е доста неясен.

– В какъв план?

– Страните от НАТО смятат атаката срещу една от тях като атака срещу целия блок. Какво означава „разглеждане“? Не се казва, че атака срещу една държава означава незабавен военен отговор от целия блок. Те може да го „разгледат“ по този начин или по онзи начин.

Знаете ли, винаги можете да включите така наречения режим на странна война. Когато Германия напада Полша, Англия и Франция, които имат съответните задължения към Варшава, обявяват война на Германия, но практически не я водят.

Затова САЩ се изкушават да обявят война на Русия от името на целия блок НАТО, но, извинете, поляците, балтите и източноевропейците ще воюват. А САЩ, грубо казано, няма да участват по никакъв начин.

Но такава война е и голяма опасност.

„И ние знаем, че те редовно провеждат учения, чиито легенди са свързани именно с наземни и бойни операции на страните от НАТО срещу Русия в Европа. Там тренират превземането на Ленинградска област и т.н. Общата нишка през всички тези учения е, че това е война без използване на ядрени оръжия.

Но кой ще даде гаранции, че няма да се използва ядрено оръжие? Особено ако САЩ по някакъв начин участват. Например с помощта на инструктори, съветници и т.н.

– Всичко това са теоретични разсъждения. Но подобни ситуации, когато Съветският съюз или Русия се оказаха на прага на война с НАТО, се случиха само по време на Берлинската криза и Кубинската ракетна криза. Щеше да е Трета световна война и щеше да е ядрена. Оттогава просто не е имало такива ситуации. Страните винаги са избягвали да се доближават до тази опасна линия. Дори когато са свалени самолети.

Какво от това?

Нито една от страните не се нуждае от война, особено от ядрена. Но ще има ли удар върху страните от НАТО, особено върху центровете за вземане на решения? И ще има ли отговор? Всичко зависи от това доколко страните са готови за война, знаейки много добре, че тя може да се превърне в директен сблъсък между Русия и САЩ и всеки момент да ескалира в ядрен. При това, неограничен ядрен, както смятат някои американски военни експерти. Празни са надеждите, че могат да използват тактически ядрени оръжия срещу руснаците на европейска територия и няма да бъдат изправени пред никаква заплаха за това.

Това ще бъде пълноценна ядрена война с използване на стратегически оръжия. И това ще стане, ако страните стигнат до осъзнаването, че са готови за такава война.

Превод: ЕС

Източник: Царьград

Tagged

1 thought on “Двадесет дни до пълно унищожение: Русия вече не се шегува

  1. Така наречените елити и ДД, трябва да проумеят, че след една ядрена война, дори да оцелеят в бункерите, няма да могат да живеят дълго там. След това не се знае какво е на повърхността….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *