Две азиатски държави имат реактивни системи много по-мощни от американските HIMARS-и! И видео!

Свят

Артилерийските системи на приятелски настроените към Русия азиатски държави нямат аналог в света. А ако Северна Корея или Китай ги предадат на Русия, това би улеснило военната ѝ задача в Украйна. Тази идея е изразена в статия от американското издание Military Watch Magazine.

Изданието сравнява военните разработки на Пекин и Пхенян с ракетната артилерийска система M142 HIMARS, която САЩ предадоха на Украйна. Мобилните, точни американски системи с обсег 92 км усложняват военните операции на Русия, което не е маловажно в ситуация, когато артилерията играе основна роля на бойното поле.

 

В публикацията се твърди, че по някаква причина Русия не е разработвала реактивната артилерия след края на Студената война. Но Северна Корея и Китай имат какво да предложат на Русия – оръжия, които не само превъзхождат HIMARS, но и нямат аналог в света.

Става въпрос за произвежданата в Китай система за залпов огън PCL191 (вижте видеото в началото). Понастоящем китайската система се счита за най-боеспособната в света. Тестовете, проведени преди година, показаха, че китайците стрелят с 543% по-далеч, отколкото могат HIMARS.

А това говори за способността да се „покрие“ по-голямата част от Украйна. Изданието подчертава, че е невъзможно тази чудодейна система да бъде доставена на Русия, тъй като Пекин запазва неутралитет в този конфликт между Русия и Запада. Но кой знае дали тези системи вече не са преминали в Русия под формата на резервни части.

Северна Корея също разполага с мощна военна база. Страната е инвестирала в разработването на системи за реактивни система за залпов огън. Пхенян разполага с многоцелева ракетна установка KN-09 с обсег на действие 200 км.

А през 2019 г. севернокорейската армия получи система KN-25 с по-голям обсег на действие – над 400 км. И двете системи, в допълнение към обхвата си, са също толкова мобилни, колкото и американските HIMARS.

За разлика от Китай, който проявява неутралитет, Пхенян е признал ЛНР и ДНР. Освен това Северна Корея демонстративно нарича САЩ враг и отдавна живее под западните санкции. Така че Ким Чен-ун може да достави реактивна артилерия на Русия, още повече че това е много лесно и евтино: Северна Корея и Русия са свързани с железопътна линия.

Но и тук има едно „но“. ООН е наложила оръжейно ембарго срещу Северна Корея, така че нищо не трябва да се купува от нея. Разбира се, възможно е да се заобиколи забраната, но ще трябва внимателно да се пази тайната, което в днешните условия е изключително трудно да се направи. Накратко, рискът е твърде голям.

https://youtu.be/9pUumqLV06Y

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *