Делян Добрев предрече нещо кошмарно за цената на топлото и тока. Вижте какво ни кроят!

България отблизо

Те се представиха като ястреби там, където имаше далавера, а когато трябваше да се гласуват да пуснем украинския министър те гласувах против. Когато става въпрос за далавера за милиарди те стават ястреби, а когато става дума за геополитика те са гълъбчета. 

Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в ефира на Нова тв, коментирайки действията на правителството на България, начело на което седи Кирил Петков и Асен Василев, що се отнася до решението на руската страна да спре газа за страната ни.

„Масово се твърди, че ние не сме диверсифицирани. Ние сме създали техническата възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 година. Подменихме българските компресори с най-добрите американски реверсивни. Те както могат да изтласкват, така и да изсмукват. Ние имаме магистрални тръби.

Това вчера го разбра и Асен Василев. Ние може от юг да получим 20 милиард кубика газ  и от север може да получим 20 милиарда газ. Всичките тия приказки за това, че не сме диверсифицириани заради липсата на гръцката връзка са пълна глупост. Тя просто не ни трябва“, заяви Добрев.

„Единствената уловка е, че за азерския газ е подписано, че входната точка е гръцката връзка. Ние имаме възможност за внос. 2018 година ние дори внесохме тестово американски газ, тестово. Защо тестото? Защото беше по скъп с 30 %.“, каза още Добрев.

Много е по-важно да кажем какъв ще е ефекта върху хората, подчерта депутатът от ГЕРБ.

„Балкански поток е една допълнителна инфраструктура. Тя не може да се обвързва с доставките на газ и Европа не разрешава тези неща да се смесват. Ако това беше разрешено нямаше да имаме две компании – една за транзит и закупуване, а една, която да върти кранчето както си иска“, обясни Добрев казуса с Балкански поток и дали може да отклоним газ за нас от тази тръба.

„Няма риск да останем без газ. Ние консумираме едва 2% от износа на Русия за Европа. Ние и регионално сме много малък консуматор. Ние без газ няма да остане, ще вземем от Румъния и Гърция, част от този газ ще бъде пак руски, но ще го платим с 30% по-скъп заради посредниците. Знаете ли колко е това. Около 100 милиона лева“, обясни Добрев.

„След месец два когато се усети ефекта, най-евтиният хляб ще бъде 2 лева. Следващата зима софиянци ще плащат за парно за един среден апартамент минимум 1000 лева. Едно средностатистическо семейство ще плаща 100 лева повече средно, защото газът ще е от посредници и пак ще е руски.

Ние си имаме договор, той е с 30% по-евтин от този, който ще договорят ястребите. Посредниците ще са свързани с управляващите и ще купуваме пак руски газ, но с 30% по-скъпо“, предупреди Добрев.

„Азерският газ не е 4 пъти по-евтин. Това не е вярно. В договора има конкретна входна точка. Договора е подписан още 2013 и 2014 . Тогава се очакваше, че няма да се забави нашия интерконектор, както тръбите от Азербайджан. Но в един момент азерската страна казва, че ние нямаме газопровод и те казват, че ще ни дават колкото си искат, а останалата част ще я продават по-скъпо в Италия и Гърция“, обясни Добрев.

„Точно след 2 седмици ще стане една година, откакто управляват ястребите, а когато става въпрос за оръжия за Украйна те са гълъби. Василев и Петков станаха министри на 12 май миналата година“, припомни той

На въпроса, дали са в синхрон с президента що се отнася до газовия въпрос, Добрев каза: „Както ние, така и президента ние не разбираме как 22 държави купуват от Газпром, а спряха газа само на Полша и България. Според мен останалите държави са се съобразили с начина за плащане на Газпром“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *