Деница Сачева: Който иска много пари, да ходи в Румъния!

България отблизо

През юли 2020 година минималната пенсия вече ще бъде 250 лева. Иначе когато говорим за пенсии, говорим за личен принос, тъй като пенсията е заместващ доход.

Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от blitz.bg.

На журналистическо питане защо в съседна Румъния може пенсията да бъде вдигната с 40% през есента, Деница Сачева отново подчерта, че България държи на финансовата си стабилност и добави, че социалната политика в друга държава не би трябвало да ни касае.

Но…при това положение, у хората възникват други въпроси. Като например, Румъния не държи ли на финансовата си стабилност?! И как, там хем пазят стабилност, хем увеличават пенсиите с цели 40%?! И значи ли изказването на министърката, че пенсионерите трябва или да си мълчат, или…да ходят в Румъния?!

Но, Сачева продължава. Освен това, твърди тя, непрекъснатото увеличение на минималната пенсия би било несправедливо. Решението било максимално балансирано, защото с държавния бюджет трябвало да защитим интересите, освен на пенсионерите, и на работещите, на хората с увреждания, на майките… такива са възможностите на държавата, а и всичко това е в името и на финансовата стабилност“, коментира Сачева.

Значи, герберските министри отново подкарват старата песен на нов глас. И започват да противопоставят отделните слоеве от населението един срещу друг. Защото от изказването на Сачева излиза, че ако например ги няма пенсионерите или работещите, или майките на деца с увреждания – тогава може би, бюджетът на държавата би могъл да увеличи заплати или пенсии. А ако ги няма и пенсионерите, и работещите, и всички, това би било най-добре за бюджета.

Не може да се говори така. 

Ала Сачева не се смущава. И продължава да ни призовава да не забравяме, че освен основната пенсия, хората получавали помощи за отопление и някои други допълнителни доходи от държавата. Затова не трябвало да смесваме понятията за минимална пенсия и праг на бедност.

Добре, но Деница Сачева опитвала ли е да живее с пенсия от 250 лева, която все още е 219 лева?! С тези пари човек не може да си купи само хляб и кисело мляко. Да не говорим за дрехи и лекарства. Ами мислила ли е за безработните? За работещите бедни, които са почти два милиона? Мислила ли е, че 80% от хората в страната едва свързват двата края?

Ето защо, ние пък я призоваваме, заедно с цялото правителство, да си ходят, ако не могат да стигнат социалните показатели дори на съседна Румъния. Да не говорим вече за Западна Европа.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

4 thoughts on “Деница Сачева: Който иска много пари, да ходи в Румъния!

  1. ПО нейната логика те от правителството искат Най много пари,както показва действителноста трябва да са първите за Румъния защото насита нямат.Но там съдят Здраво и Право не им се мисли.

    1. Средна пенсия в Европа;

      Люксембург -3 080 евро/месец
      Холандия. – 2 840 евро/месец
      Австрия – 2 110 евро/месец
      Швеция – 2 020 евро/месец
      Германия – 1 900 евро/месец
      Финляндия – 1 850 евро/месец
      Италия – 1 750 евро/ месец
      Великобритания-1 550 евро/месец
      Испания -1 400 евро/месец
      Дания -1 350 евро/месец
      Кипьр -1 300 евро/месец
      Белгия -1 200 евро/месец
      Словакия -1 100 евро/месец
      Франция – 950 евро/месец
      Португалия -850 евро/месец

  2. Не ми се говори за тази ,хм,Деничка-Зурничка ама искам тя до отиде на село за да поработи само месец-два и пак ще си говорим!Даже не желая да я наричам с обидни думи защото самата тя се е самообидила с изказването си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *