ЦИК попари Борисов и ГЕРБ: Твърденията ви са манипулативни!

България отблизо

Нова порция критики към сигурността на вота за пореден път дойде от бившите управляващи. От ГЕРБ заявиха, че системата позволява един избирател да даде вота си няколко пъти с оправданието, че иска да гласува и за двата вида избори, но се е объркал при работата с машината.

Всички институции твърдят, че такава опасност няма, съобщи Нова телевизия.

„С това, че ми беше предоставена и втората карта, два пъти съм гласувал и имам три листчета. Два пъти съм гласувал за президент, един път за народен представител“, коментира Жечо Станков от ГЕРБ.

От ЦИК категорично отхвърлиха твърдението на политическата партия ГЕРБ като манипулативни. „След като машината е произвела разписка за гласуване, вотът е приключил и е фиксиран в паметта на машината, гласуването е приключило, така както човек би си пуснал бюлетината за гласуване в избирателната кутия. Втора възможност няма, гласуваме по веднъж“, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Поредната атака срещу машинния вот предизвика остра реакция в останалите претенденти за власт. Според тях целта била създаване на хаос преди вота.

„Ние виждаме един кръстоносен поход на ГЕРБ и на ДПС срещу машинното гласуване. Причината е, че това е част от промяната в страната и защото то пречи да прилагат обичайната схема да купуват, манипулират и да контролират вота“, каза Христо Иванов от „Демократична България“.

Не закъсня и отговорът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той попита кой е дал на ДПС двете най-важни комисии в предния парламент- регионалната и икономическа и дали това е бил Христо Иванов или ГЕРБ. От партията продължават да питат и защо допълнителни 228 машини се съхраняват, по думите им, в същия склад, в които са и останалите.

В спора се включи и държавният глава Румен Радев. „Хората, които се занимаваха с асфалт, станаха големи специалисти по софтуер и хардуер. През последната седмица на предизборната кампания мафията ще прави всичко, за да уплаши, за да обърка са разколебае хората да не гласуват, за да дискредитира изборите“, добави Радев.

От фирмата доставчик заявиха категорично, че софтуерът е защитен и опровергаха тезата на ГЕРБ. „Софтуерът може да бъде пипан само от този, който разполага с ключа, с който той е подписан. Този ключ в момента е в касата на председателя на ЦИК„, каза изпълнителният директор на „Сиела норма“ Веселин Тодоров.

Останалите политически сили също защитиха машинния вот.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *