Денков заминава за САЩ. Платил си да го поканят

България отблизо

Лобистите „Манатос и Манатос“ организират в началото на февруари визита на министър-председателя Николай Денков във Вашингтон, научи „Гласове“ от отлично информирани източници във външно министерство. За първи път в историята на българската дипломация, наетата от политическа партия „Продължаваме промяната“ лобистка компания, планира посещение на български премиер в чужбина. Визитата ще бъде в периода 7-9 февруари 2024 година.

В САЩ, където лобизмът е законодателно уреден, е практика срещу солидно заплащане подобни компании да уреждат срещи предимно на лидери от Третия свят, които страдат от дефицит на легитимност, с високопоставени американски представители на изпълнителната и законодателната власт. В една от клаузите в подписания от Асен Василев договор с „Манатос и Манатос“ е предвидено именно организиране на такива срещи, включително на най-високо ниво в САЩ, за лидерите на „Продължаваме промяната“. Прави впечатление също, че сключеното от „Продължаваме промяната“ споразумение с лобистите е с много къс срок – само за два месеца, което буди съмнение, че целта на споразумението е именно посещението на Денков в САЩ.

 

Очаква се Николай Денков да проведе разговори на най-високо ниво в Съединените щати, да посети различни аналитични центрове и да изнесе лекция в университет във Вашингтон. Така на практика едно частно посещение, организирано срещу финансиране от лобистка компания, в България най-вероятно ще бъде представено като държавна визита на българския министър-председател.

 

 

Проблемът с използването на лобисти в САЩ не е само морален, тъй като договорът е подписан от Асен Василев като представител на политическа партия „Продължаваме промяната“. Партията дължи отговор на обществото с какви пари е заплатено на лобистите от САЩ, тъй като Законът за политическите партии в България не предвижда обществени средства от партийните субсидии да бъдат използвани за лобистка дейност.

Отправяме въпрос към Министерски съвет дали предстои посещение на министър-председателя Николай Денков в САЩ, включително негова среща с президента Джо Байдън през февруари, които да се организират и планират с помощта на лобистката компания „Манатос и Манатос“ и ако предстои такава визита, с какви средства се планира да бъдат покрити разходите за нея и предвижда ли се да бъде използван държавният самолет.

В договора между американските лобисти и промяната, който можете да видите тук, е предвидено организирането на срещи на високо равнище в САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *