Клетвата на Атанасова и Белазелков в КС ще е в петък от 11 часа, но няма пред кого

България отблизо

Конституционният съд насрочи за петък от 11 часа клетвата на новоизбраните конституционни съдии от квотата на парламента – шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионираният съдия от ВКС Борислав Белазелков. Те бяха избрани миналия петък. Атанасова получи 159 гласа в своя подкрепа, Белазелков – 154.

Клетвата трябва да се положи в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Законът изисква клетвата да е седмица след избора и точно затова КС е насрочил церемонията.

Ситуацията обаче много заплетена и не е ясно какво ще стане до петък. В своите решения за избор народните представители гласуваха, че двамата отиват в КС за 9 години. Според тълкувателно решение на КС отпреди десетина дни мандатът им трябва да е по-малко от 7 години.

Точно затова по-рано днес държавният глава Румен Радев сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. В мотивите си президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

 

 

Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

БСП също се кани да прати избора в КС. Те пък ще атакуват 9-годишния мандат.

 

Източник: „24 часа“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *