Денков за ветото на Радев: Ограничихме му правата, с които злоупотребяваше в последните 2 г. и много го боли

България отблизо
„Президентът е заинтересована страна относно промените в Конституцията“, заяви в Монтана премиерът академик Николай Денков. „Президентът очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават определени права, с които мога да кажа, че беше злоупотребено през последните 2 години“, посочи още той.

По-рано днес Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Конституцията.

Какви мотиви посочи той – четете тук. 

 

„Президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства“, посочи премиерът Денков.

„Всеобщо е политическото мнение на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, че беше необходима промяна, както правосъдната система, която, както виждаме, се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол в дълги периоди от време. Президентът очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават определени права, с които мога да кажа, че беше злоупотребено през последните 2 години“, каза още той.

 

Според промените, които бяха приети на 20 декември, президентът да може да избира служебен премиер измежду председателя на НС, председателя на Сметната палата (и заместника му), омбудсмана (и заместника му) и управителя и подуправителите на БНБ. Ако не се стигне до избор на премиер по този начин, НС излъчва служебно правителство.

 

Също така, Народното събрание – след разпускането си, ще работи до свикването на ново НС. Това означава, че докато има служебен кабинет, ще има и парламент, който да извършва контрол над назначените от президента министри.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *