Денков извънредно: Няма да се извинявам на никого! Украинското зърно е полезно за България!

България отблизо

В информационния шум през последните два дни не бяха чути няколко факта, които са важни и искам да повторя.

Това заяви на извънреден брифинг премиерът на България акад. Николай Денков.

„Първо – правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации в животновъдния сектор. На срещата присъстваха освен министъра на земеделието и храните и министърът на финансите Асен Василев“, поде той.

„На тази среща, с малки изключения, всички присъстващи организации подкрепиха падането на ограничението за Украйна. Възразяващите сега браншови организации участваха в 5 срещу с министър Вътев. Те бяха в контакт с него и с администрацията“, каза той.

„Същите организации участват и в работните групи в стратегическия план по земеделието“, каза той.

„Както и досега кабинетът е готов за диалог с представителите на тези организации във всеки един подсектор в земеделието, за да се видят специфичните проблеми и решения“, добави Денков.

„Второ – основният проблем, който се поставя от протестиращите, вече е решен. Той е в споразумението от ЕК и Украйна. В тази връзка два пъти лично разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки, според държавите и техните изисквания, за да не се пренасити пазара и да няма проблеми за земеделците във всяка една държава“, заяви Денков.

„От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това решение искаме да приемем след дебат с бранша. Именно по тази тема първо министърът по земеделието и храните, а и аз, поканихме тези организации за разговор“, каза премиерът.

„Вместо да се отзоват на нашите покани, протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха със създаване на блокади в пътни артерии в центъра на София и по граничните пунктове, създавайки проблеми за гражданите“, добави Денков.

„Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога, ако те са готови за конструктивен разговор“, каза той.

„Трето  – в България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които не съответстват на изискванията и са вредни за здравето“, заяви министър-председателят.

„За информация от 1 октомври миналата година, до влизането на забраната в сила на 3-и май, БАБХ е проверила 555 пратки зърно“, каза той.

Денков отказа да се извини за думите си от предишните дни.

Думите му идват по повод на решението на НС да се махна забраната за внос на украинско зърно у нас. Производителите ни се вдигнаха срещу това решение, а Денков им отвърна, че секторът е получил не малко финансиране от началото на годината и с „терористи“ няма да преговаря.

Това увеличи вълната на недоволство, а в понеделник се очакват масови протести на различни точки в страната.

Tagged

1 thought on “Денков извънредно: Няма да се извинявам на никого! Украинското зърно е полезно за България!

  1. Най големия тъпак на света Късай на момента дадената ти титла и се скрий в мината дупка ТИ си един уродлив плъх и нищо най много си две нули който в направен от татаревския каун кокорчо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *