Денков и Габриел отчетоха като успех рязането на Паметника на съветската армия и срещата със Зеленски

България отблизо

Правителството в оставка се отчете за свършеното през изминалите девет месеца.

В началото на отчета министър-председателят Николай Денков отправи поздрав към дамите за 8-и март и изтъкна, че работата по изпълнението на управленската програма продължава.

 

„Управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното изпълнение. С Мария Габриел ще направим всичко възможно, за да направим плавен преход, с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно“, посочи той.

 

„56 питания и 1891 въпроса са отправени от депутатите към министрите от кабинета“, отчете Денков. Освен това той и Мария Габриел са разпитвани от депутатите 8 пъти на блиц контрол. Народното събрание е провело 13 изслушвания на членове на кабинета.

Това е едно от правителствата, което регулярно, даваше отчет пред хората, посочи Николай Денков.

 

И допълни: „Правехме и ежемесечни срещи във Facebook с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от правителствата, което регулярно, в най-различни формати е давало отчет пред хората за това, какво сме успявали да направим“.

Премиерът илюстрира свършеното от правителството с 10-минутно филмче. В него беше отбелязано като постижение разрушаването на Паметника на Съветската армия в София, срещата със Зеленски и темите за Украйна и Русия.

Във видеото Денков се похвали, че за първи път от началото на прехода, раждаемостта била повишена.

След края на прожекцията, Денков прочете списък със събития, които получили по-малко внимание от медиите, защото били заглушени от други, според него – по-маловажни теми. Денков изтъкна резултати от работата на спортния министър Димитър Илиев, социалният министър Иванка Шалапатова и министърът на туризма Зарица Динкова.

Премиерът Денков разкритикува опозиционните партии „Възраждане“ и БСП, като индивидуално спомена имената на лидерите им – Костадин Костадинов и Корнелия Нинова. Той им обясни, че с лъжите си пречат на България да се развива по правилния начин. Конкретна причина за критиките на Денков бяха твърденията на Нинова, че Европа ни изпраща „убийци и изнасилвачи от Сирия и Афганистан“, както и тези на „Възраждане, че кабинетът се е съгласил да приеме хиляди мигранти в замяна на членството на България в Шенген. Денков припомни, че и двете са се оказали лъжи. И ги призова следващия път, когато имат съмнения, да потърсят информация.

 

„Споделете и нашата гледа точка. Ако политиците са сбъркали, нека се извинят“, апелира той.

Той отбеляза, че се е зарадвал, когато е разбрал, че именно Мария Габриел ще е ръководител на преговорния екип за ротацията на кабинета.

„Видяхме колко много можем да постигнем дори само за няколко месеца, ако обединим усилията, в името на спокойствието и благото на хората. Обединените усилия раждат устойчиви резултати. Благодаря специално на акад. Денков за съвместната работа и конструктивния тон. Изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно“, каза от своя страна Габриел.

Тя припомни откъде е тръгнал този кабинет, който в очите на мнозина, изглеждал невъзможен, но с демонстрирани лидерство и поемане на отговорност, бил сложен краят на политическата нестабилност и поредицата от предсрочни избори.

 

„Искам да подчертая един списък с резултати, които някакви си потънаха в медийното пространство – не защото не са важни, а защото бяха заглушавани от други събития, които според мен са с по-малко значение, но получиха по-голямо внимание. Имаме зелена светлина за строежа на АМ „Струма”. Започваме строежа отново след години забавяне и спорове, но вече имаме всички разрешителни за строежа. За 9-те месеца има построени 30 километра построени магистрални пътища. През следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 километра магистрални пътища да бъдат пуснати за движение”, посочи премиерът.

Той подчерта, че за пръв път Министерството на младежта и спорта е създало програма за финансиране на младите шампиони на България и да им се дадат премии.

След прекратяването на концесията на пристанище „Росенец”, което получаваше суровия петрол от Русия за производството на бензин в България, Министерството на транспорта било поело контрола, и се справило успешно. А високите цени на бензина, които продължават да се покачват, остават за обикновените хора.

Министерство на енергетиката наваксало огромното изоставане по отношение на териториалните планове за енергиен преход и успяло да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече били преведени авансово.

Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК”, отчете министър-председателят в оставка свършеното от министерствата.

Министерството на околната среда и водите е предприело мерки, които ще спрат унищожаването на защитените дюни. „Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните рецепти за пациентите и електронните глоби за пътни нарушения.

Министерство на образованието създаде проекта „Дигитална раница”, който ще продължи да се надгражда.

 

Министерство на правосъдието започнало разследването на военни престъпления в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас. Обаче въпросът, който си задават българските граждани е наша работа ли е да се намесваме в един конфликт с висока интензивност, след като българският народ не иска да бъде въвличан във война срещу нашата освободителка Русия? 

 

Министерство на труда активирало над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда само за последните 6 месеца на миналата година”, допълни Денков.

 

Мария Габриел отказа да отговори на въпроса с кои министри ще остане да работи, ако се осъществи ротацията.

 

„Мълчанието е злато“, посочи тя. Денков пък призова за търпение, защото преговорите започвали едва утре.

 

“Двамата с вицепремиера Габриел сме участвали в много преговори. Ние имаме входни документи в тези преговори, те бяха представени и от двете страни. Преговорите ще протекат точка по точка, това ще бъде процесът, който очаквам през следващите дни“, коментира още премиерът в оставка.

Габриел не даде яснота и дали ще продължи съвместната си работа с Асен Василев като финансов министър, но индиректно отправи критика към него. Според нея е важна координацията, а не да се разбира за разговори и преговори от медиите, защото това води до напрежение.

 

„Не искам да мисля за никакви варианти извън преговорите, които предстоят следващите дни. Имаме всички шансове да откроим стабилност в начина, по който да вървим напред“, продължи тя.

 

Денков пък увери, че щял да работи следващото правителство да се реализира с първия мандат.

 

Николай Денков се скара с екипа на Би Ти Ви заради медицинския хеликоптер, че правили внушения. Всичко било наред, увери той и каза, че вертолетът бил дошъл у нас от Италия на собствен ход, а не с влака. Разхождал се в парка свободно и го срещали хора, които му казвали да не спира да прави полезни неща за България, каза той и нападна и опозицията в парламента, че нямали програма и само създавали хаос, критикувайки без основание, властта.

Припомяме, че Денков депозира оставката правителството на 5 март и тя бе приета единодушно на 6 март.

Държавният глава Румен Радев насрочи вече консултации с парламентарните групи за съставяне на правителството и първите разговори предстоят на 11 март. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ започват утре привечер.

Източник Епицентър

Tagged

1 thought on “Денков и Габриел отчетоха като успех рязането на Паметника на съветската армия и срещата със Зеленски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *