Денков клекна: Кани фермери на разговор, нямало нужда от протести. Земеделският министър готов с оставката си

България отблизо
Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, за да финализираме споразумението. 

Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков.

 

Коментарът му идва на фона на обявения национален протест от страна на земеделците. Зърнопроизводителите блокираха десетки населени места в страната със заявка протестът да блокира цялата държава. Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя.

 

Денков призова преговорите да не се бавят, за да не се забавят и средствата в помощ на земеделците. Премиерът покани земеделците на разговори утре. Той посочи още, че липсата на споразумение бави и внасянето на нотификация в Европейската комисия за одобрение на помощта.

„Целта е ясна – максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо преговори в подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат”, обясни премиерът, но отново подчерта, че ще се подпомогнат онези земеделци, които докажат, че са претърпели загуби. Първоначално идеята бе това да се доказва през подадените към НАП декларации, но Денков предлага опростена процедура.

Всички конкретни искания, които са поставени, ние сме готови да ги адресираме. Единственото, което не сме готови, е да подпомагаме печеливши фирми. Единственият начин да излезем от тази ситуация, е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум за сътрудничество и всеки да е наясно със собствената си отговорност“, посочи той.

 

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *