Адв. Екимджиев сензационно: Управляващите извадиха от ръкавите шпионския скандал, за да скрият другия, който пряко ги засяга

България отблизо
Моята теза е, че управляващите извадиха от ръкава на подчинените им служби този шпионски скандал навреме, за да потиснат неудобните въпроси, които вече стигаха до политиците.

Това каза в интервю за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев.

 

Ето го цялото интервю:

Адвокат Екимджиев, през изминалия ден станахме свидетели на масова акция срещу шпионажа в Полза на Русия у нас. След ГДБОП и ареста на полицай, разследващи влязоха и в ДАНС. Има ли някаква причина тези разкрития да се случват точно в този момент според Вас?

Стана нещо като народна традиция, когато възникне скандал, който е компрометиращ и неудобен за управляващите, да се включва онзи пиар, пропагандна машина, която пуска димна завеса и създава друга информационна доминанта.

През последните години обичайната димка е появата на поредния руски шпионин. Не твърдя, че в случая не е имало руски шпиони, които да трябва да бъдат разследвани. Общоизвестен е фактът, че и службите, и прокуратурите, и съдилищата ни, както и Конституционния ни съд са бъкани с агенти на влияние и друг тип руски агенти и резиденти. Няма нищо изненадващо, че поредната къртица е открита в ГДБОП, вероятно ще излязат и такива н ДАНС. Някои от тях открито афишират проруските си пристрастия и готовността да козируват и да слугуват на Путин.

Моята теза обаче е, че тази информация се пусна точно в понеделник, след като събота и неделя излязоха много силни интервюта на съдия Цариградска, Илия Златанов и др., които са засегнати от мафията и политическия чадър в съдебната система. Това се прави защото някои от връзките на Мартин Нотариуса и Петьо Еврото изглежда водят към Борислав Сарафов и към неговите политически покровители.

Всички помним онзи разговор, записан от Гешев между него и Йордан Стоев от Прокурорската колегия на ВСС, който обясняваше, че жегата за Гешев и монтирането на Сарафов на това място, идват от “Банкята”. Моята теза е, че управляващите извадиха от ръкава на подчинените им служби този шпионски скандал точно навреме, за да потиснат неудобните въпроси и подозрения, които вече стигаха до политиците.

В медийното пространство се появиха и едни хора, които започнаха да лансират идеята, че Нотариуса е напълно неизвестен, дребен мошеник, който просто е прилагал търговски практики спрямо потенциалните си клиенти, като е парадирал с връзките си с Гешев, Пеевски и т.н., без да е имал реални контакти и корупционно влияние в съдебната система. Това може би е част от медийната димка, която имаше за цел да омаловажи  ролята на Нотариуса като дилър на “правосъдие”. Може ли реално да кажете къде се е намирал, на какво ниво в йерархията на тези дилъри на “правосъдие” и за нивото на неговото покровителстване, за неговия политически чадър?

Излязоха данни, че в продължение на няколко години той е заплашвал поне четирима магистрати – двама съдии и двама прокурори, които са известни с имената и лицата си и са потърсили защита. Възможно е да има и други, които не са посмели, защото в такива случаи се задейства нещо като синдром на изнасилване – от срам и неудобство, някой да не се помисли, че магистратът сам е потърсил тези нехигиенични контакти. Много колеги вероятно са мълчали в подобни ситуации и не са афиширали натиска, който им е оказан.

Факт е, че четирима действащи магистрати са излезли с лицата и имената си и са подали сигнали срещу Мартин Божанов, след което им е назначена охрана. Това означава, че тези сигнали не са приети за голословни и произволни. Въпреки това Нотариусът не е арестуван, което е индикация, че той има протекция не само в съдийските и прокурорските среди, а и по-нагоре при кукловодите в системата.

Представете си ако аз или вие си позволим заплашителна реплика срещу съдия или прокурор в съдебно заседание какво ще се случи. Ние ще бъдем арестувани незабавно и веднага срещу нас ще започне разследване. Тук прокуратурата ни заглавичква, че видиш ли от години се е водило разследване срещу Нотариуса и “аха” да бъде арестуван, но някой взел че го убил.
При Петьо Еврото, за когото се твърди, че е бил по-едра риба и по-нагоре в йерархията на тези дилъри на правосъдие, няма данни за нито един заплашван магистрат. Той е действал като частен, социален фонд за подпомагане на нуждаещи се магистрати по думите на бившата му съпруга Любена, но заплахи там няма.

Източник: Фрогнюз

Фактът, че Мартин си е позволявал заплахи, означава много по-голяма увереност в неговата недосегаемост и в чадъра, с който разполага.
Данните за стотици имотни измами в София са индикация за един много, много сериозен финансов ресурс, с който е разполагал, за да си купува този политически чадър.

Може ли да уточним разследването, което се води срещу Нотариуса точно какво е било – за организирана престъпна група и търговия с влияние в съдебната система, или?

Това разследване, което се води срещу Нотариуса, доколкото знам, е за елементарна заплаха. Това е още едно доказателство, че не е имало воля за разследване на най-тежкото престъпление – ОПГ за търговия с влияние.

 

Това може да се обясни само с много силен политически натиск да не бъде разкрита цялата прокорупционна схема за въздействие и търговия на влияние в съдебната система. За да се очертае по-ясно силуета на заинтересованите лица, нека да изходим от два публично известни факта.

Първият е свързан с разкритията за “Осемте джуджета” – схемата на Петьо Еврото с Любена и от другата страна Илия и Явор Златанови. Тази схема за влияние се развива пред Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Втората схема, в която участва вече и Мартин-Нотариуса с изнудването на Ивайла Бакалова и нейния партньор Веселин Денков. Тя също се развива пред специализираните прокуратури и съд.

Tagged

1 thought on “Адв. Екимджиев сензационно: Управляващите извадиха от ръкавите шпионския скандал, за да скрият другия, който пряко ги засяга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *