Денков: Може да поискаме импийчмънт на Радев, но сега нямаме време за него!

България отблизо

Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим по нея. Това каза в студиото на „Събуди се“ министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие.

По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин. Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства.

 

Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас.

Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. „Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят.

Той заяви, че няма сериозни отношения с бащата на Кирил Петков, виждал го е само по протести и той не е участвал в съставянето на кабинета.

Денков допълни, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Помолен да коментира кадъра, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на „Мача на надеждата”, Денков призна, че разговорът е бил за „проблемите, които трябва да решаваме заедно“.

„Когато се говори за престрелки, искам да кажа, че това не е коректно. Много дълго време имаше залпове само от едната страна към другата. Надявам се този период да е приключил и да си говорим, защото имаме какво да правим заедно”, каза още премиерът.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция. „Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента“, допълни Денков.

„Няма да коментирам изказвания на Божков, явно той си търси някакви реализации в България. Не очаквам да пробие с политическа кариера, защото това е човек, който е признавал, че е давал подкупи, но опитвайки се да прави тази кариера, той може да говори каквото си поиска“.

Така отговори Денков на Васил Божков, който в събота на брифинг нападна „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ

Tagged

1 thought on “Денков: Може да поискаме импийчмънт на Радев, но сега нямаме време за него!

  1. Какъв импийчмънт, ще поискаш бе съсел такъв. Търси бързо, къде да се скриеш, че скоро ще ви запари под краката. Утрепки продажни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *