Руската ракета „Корнет“ разби всички големи танкове на НАТО

Свят

След като на 5 септември бе потвърдено, че руските сили са унищожили британски танк Challenger 2 в Украйна, руски източници широко съобщават, че за поражението е отговорна противотанковата ракета „Корнет“, пише американското издание Military Watch Magazine, цитирано от „Фокус“.

Публикуването на видеозапис на удара, заснет от дрон, показа, че танкът е ударен от управляем снаряд, като скоростта на снаряда опровергава британските твърдения, че отговорен за атаката над танка е руски дрон „Ланцет“.

Видеото също така опровергава твърденията, че пряк удар на руската артилерия е унищожил танка. Твърденията, че е бил използван „Корнет“, съответстват на кадрите, на скоростта и траекторията на снаряда. Това бележи голяма победа за системата, която се използва предимно като ръчна платформа, но понякога се монтира и на леки автомобили.

„Корнет“ е лека 28-килограмова преносима ракетна система, която е на въоръжение от 1998 г. и е постигнала поражения срещу повече съвременни класове танкове, отколкото всяка друга система от този вид.

Ракетите са използвани за първи път в битка по време на водената от САЩ  инвазия в Ирак  през 2003 г., като се смяташе, че частите на Иракската републиканска гвардия са получили ракетните системи чрез сделки на черния пазар и в нарушение на наложеното от Съвета за сигурност на ООН оръжейно ембарго.

Ракетите се оказаха много ефективни срещу американските танкове Abrams и бойните машини Bradley. „Корнет“ са използвани отново три години по-късно срещу израелските танкове Merkava, включително подобрения вариант Merkava IV, когато са използвани от Хизбула през 2006 г., пробивайки бронята на най-малко две дузини танкове.

Милиции от терористичната група „Ислямска държава“ също използваха пленените ракети „Корнет“ много ефективно, за да обезвредят множество танкове Abrams на иракската армия от 2014 г., като някои доклади сочат, че „Корнет“ също са били използвани от милицията с голям ефект срещу турските танкове Leopard 2 в Сирия.

Забележителна характеристика на ракетата е нейната бойна глава с тандемен заряд, с два топлинни заряда, разделени от нейния ракетен двигател, което позволява увеличаване на фокусното разстояние на втория заряд. Това води до значително подобряване на неговите способности за проникване. Големите размери на втората бойна глава допринася за нейната устойчивост срещу контрамерки като експлозивна реактивна броня.

Продължават да се разработват подобрени варианти на „Корнет“, най-вече „Корнет-ЕМ“, с разширен обсег, който има възможности за автоматично проследяване на целите и по-модерни противодействия срещу експлозивна реактивна броня.

Въпреки че се знае малко относно използването на ракетната система в Украйна, руският президент Владимир Путин през юни похвали  ефективността й, заявявайки, че има нужда от производство на по-големи количества.

По това време той  приветства  успехите  на руските сили, които унищожиха големи количества украинска броня. Добавяйки Challenger 2 към Leopard 2, M1 Abrams и Merkava IV. „Корнет“ доказа, че е много способна ракета, въпреки липсата на способности „стреляй и забравяй“, както се вижда от конкуренти като американския  Javelin и  китайски HJ-12 .

Тъй като се съобщава, че Merkava ще бъде изнесена от Израел в много значителни количества за поне една държава-членка на НАТО, това е много важно за оцеляването на бронята на Запада в случай на потенциална ескалация на военните действия с руските сили.

След като е ударен, украинският Challenger 2 е видян да изпуска голяма струя дим, която изглежда е предизвикала пожар на борда, като липсата на противовъздушни панели на танка допринася за вътрешна експлозия, която е унищожила купола.

Това е подобно на вътрешните експлозии, които са унищожили много от по-старите съветски танкове на Русия и Украйна поради подобна липса на достатъчно мерки за разделяне на боеприпасите. Тъй като Challenger 2 е сред най-тежко бронираните танкове в западния свят и е взет директно от складовете на британската армия, което означава, че те не са имали броня с понижен клас, както ще имат доставените от Америка танкове Abrams, способността на „Корнет“ да неутрализира превозните средства толкова пълно се очаква да бъде причина за сериозно безпокойство сред държавите-членки на НАТО.

Самата ракета „Корнет“ има способности за проникване, които далеч не са най-добрите в руския арсенал, като новите много по-тежки „Вихр-1“,  изстрелвани от  щурмови хеликоптери Ка-52,  представляват много по-голяма заплаха за тежката броня и вероятно са способни да пробият Challenger 2.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *