Денков призова Пеевски да яхне снегорин и да почисти

България отблизо
Не знам как г-н Пеевски си представя ролята на премиера. Ако иска той да излезе със снегорин и да почисти снега. Ролята на институциите е да се види къде има нужда от подкрепа и тя да бъде осигурена. А иначе имам информация какво става. Въпросът е да видим какво да се направи. Това става чрез координация.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг след извънредното съвещание в Министерския съвет. Премиерът отговори на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който по-рано отправи критики към изпълнителната власт заради реакцията спрямо лошото време и бедстващите хора.

 

„Хората очакват от изпълнителната власт да бъде до тях, когато е трудно и да им решава проблемите. Призовавам министър-председателя, който непрекъснато спори, че той е премиерът на правителството, да докаже това“, заяви по-рано Пеевски.

 

Обстановката в цялата страна е тежка, обясни на брифинга в Министерския съвет Денков. Още от вчера всички областни управители са провели срещи на координационните си щабове, за да се подготвят за лошото време.

 

„Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но това значи екипите да имат достатъчно време да възстановят всички повреди, да се изчистят всички пътища да се изтеглят закъсали автомобили, тирове, хора. Над 100 човека са били освободени от снежните капани, благодарение на усилията на институциите. Продължава разчистването на пътищата, но има области, в които това е трудно, защото валежите продължават. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко и през следващите часове“, обясни Денков.

 

Пожарната има готовност да помогне навсякъде, където са получени сигнали. Денков обаче посочи, че е необходимо време, за да могат всички аварии да бъдат отстранени.

 

„Не може да се реагира толкова бързо на стотици сигнали. Мобилизирани са всички екипи на аварийните дружества. На места, където още има силен вятър и сняг, няма как да излязат екипите и да оправят жиците, защото е опасно за живота на електротехниците. Има цялата необходима техника“, допълни премиерът.

 

Той призова областните управители да подават информация, ако се нуждаят от подкрепа.

 

„Важно е, че събираме вече информация за това как ще протече учебния ден в понеделник от всички регионални управления на образованието и дали се предвижда преминаване към обучение онлайн, или занятията няма да могат да се проведат. Призовавам всички директори на училища и РУО максимално бързо да се подготвят и родителите да следят“, допълни Денков.

 

Към настоящия момент не се налага армията да се включва, но има готовност да се намеси в Североизточна България, където е обявен червен код за силен вятър и снеговалежи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *