Изненада: Украински експерти не знаят какво е направила Русия с дроновете си

Свят

Русия боядисва дронове в черно, за да затрудни украинската противовъздушна отбрана да ги сваля. Това заяви Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, предаде „Би Би Си“.

 

„Черен цвят – ясно е защо. Това ще усложни работата на противовъздушната отбрана, а именно визуалното ориентиране към целта на мобилните огневи групи“, обясни Игнат.

Според него руските военни също са започнали да използват покритие от въглеродни влакна на дронове, което поглъща радарните сигнали.

Руски експерти отговарят задочно на украинците, че дроновете изобщо не са боядисвани в черно, а са въоръжени с нова, руска Стелт технология, която поглъща едновременно радарните сигнали и голяма част от светлината. А това ги прави почти невидими както за украинската противовъздушна отбрана, така и за единичните мобилни групи, които стрелят по дроновете щом ги забележат.

Именно тези модернизирани дронове Русия е използвала, за да удари украинска територия в нощта на 25 ноември, продължава Игнат.

Според изявление на украинските въоръжени сили, руските войски са атакували Украйна в събота с рекорден брой дронове, които почти не се забелязвали нито на радарите, нито визуално.

Според военновъздушните части на украинските въоръжени сили, Русия е използвала 75 ударни дрона от типа Шахед-131/136 за масирана атака срещу Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *