Денков се озъби на Борисов: Щом ти си ходил до САЩ и аз ще ида! Правя добрина на България!

България отблизо

След като Борисов като министър-председател е пътувал до САЩ, е естествено и Денков да го направи. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в парламента. „Няма да отида на пътуване, което не си струва. Работил съм там, имам много приятели, но отивам не да ги видя, а да изпълня задълженията си като премиер“, каза Денков.

 

Целите, срещите имат своята логика, допълни той. Уверявам ви, че няма да отида на пътуване, което не си струва по отношение на съдържание на разговорите, в които да представя приоритети на България и резултати от управлението и задачи за следващите месеци. Аз съм министър-председател на България и ще пътувам като такъв. Отивам в САЩ да представя приоритети на България. Когато се реализира тази командировка и се върна – ще се отчета. Когато някой е казал нещо, което не е на база на правителствената информация няма как да вляза в такава дискусия, добави още премиерът Денков. 

 

Отдавна не сме имали среща. Добре е с г-н Борисов да започнем да си говорим директно, а не през медиите. Разговорите през медиите са нещо доста вредно, каза Николай Денков след като минути по-рано Бойко Борисов заяви, че е получил есемес с искане да се видят.

 

Премиерът заяви, че има теми – разговори за ротацията, оценка за министрите и важни теми за Българи. „Мога да му разкажа повече за Европейския съвет вчера“, добави той.

 

Той се съгласи с думите на Борисов, че ротацията не е на всяка цена. „Тя ще се случи и трябва да стане като има ясна гаранция, че ще продължим работа по управленската програма и е ясно, че ще се развиваме като проевропейска държава, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенствата. Това са целите, за които се борихме. Ако можем да ги реализираме, ще има ротация, ако не – няма да има“, отсече Денков.

 

А за евентуалните рокади бе категоричен: Няма фиксиран състав на МС. Едва след като има съгласие, ще бъдат обявени имената и функцията.

 

„Имаше предварителен разговор с лидерите на партиите. Разбрахме се, че ще подготвим вариант с Мария Габриел и ще им го представим за одобрение. Уточнихме, че ще търсим минимални промени. Разменихме инфорамция кой как вижда тези промени. На този етап сме на разговори. Бях учуден от вчерашната реакцията сред политически лидери, че трябва да има нещо, което да се опита да ни отклони от този път. Именно затова поисках среща с Борисов, за да разбера има ли нещо ново, така че да можем да го обсъдим“, утчони премиерът Денков.

„Лесно е да се правят квалификации, да се отправят критики, затова от самото начало казах, че оценката на министрите ще е на база на изпълнение на тяхната програма. Комуникацията на министрите с медиите също има значение, това ще е част от дискусията, но е по-малважно от общата задача за изпълнение на управленската програма. Изпълнението й е доста добро“, доволен е премиерът.

 

На въпрос за разкритата корупционна схема в спортното министерство Денков каза: „Нямам притеснения по отношение на интегритета на министъра спорта, нямам и по отношение заместниците му. Тази корупционна схема, която бе хваната, се отнася за лица, назначавани преди този екип. Те правят всичко възможно да бъде разчистено министерството. Това е в техните права“.

 

„Интересно е друго – бившият премиер Борисов подхвърли, че няма зам.-министри на ГЕРБ. Има и други, но това е пример – има място, което държим свободно да предложат заместник-министър. Но те не са предложили. Ето пример, че ГЕРБ от една иска зам.-министри, не подава, а после почва да критикува защо няма техен зам.-министър. Това е част от опита да се дистанцират, когато им е неизгодно и да си припишат актив, когато им е удобно“, заяви Денков. И настоя, че всеки има право да предлага хора, които ще бъдат оценени, Ако са с подходящи качества – могат да бъдат назначени.

 

Денков защити и Кирил Петков за срещата му със Спас Русев – ако е искал да крие нещо нямаше да направи среща на това място. Дали има връзка между срещата и решенията на КС Денков не знае, защото не е присъства. А на атаката от Бойко Борисов защо не са сменили регулаторите в редовния кабинет на Петков, той напомни, че няколко партии в парламента свалили тяхното редовно правителство.

Tagged

2 thoughts on “Денков се озъби на Борисов: Щом ти си ходил до САЩ и аз ще ида! Правя добрина на България!

  1. Да го попитам като какви се явяват САЩ,че трябва да им представя „приоритетите на България“?Защо не ги представи на собствения си народ,а на САЩ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *