Гневни фермери запалиха огньове в центъра на Брюксел, обстрелват Европарламента

Свят

Гневни фермери запалиха множество огньове в центъра на Брюксел в четвъртък вечерта. Наложи се намесата на полицията.

Районът около Европарламента в Брюксел е блокиран от трактори, като демонстрантите подпалиха автомобилни гуми и затвориха пътища. Фермерите издигнаха лозунга: „Урсула, ние сме тук!“. Стигна се и до сблъсъци с полицията, предаде бТВ.

 

Тази сутрин жителите на Брюксел, които живеят в европейския квартал, осъмнаха оградени от бодлива тел. Това сподели за рубриката „БГ Свят“ на БТА сънародничката ни Рада Ганкова по повод фермерското недоволство, което избухна днес в центъра на белгийската столица.

Земеделците протестират срещу повишаващите се разходи, екологичната политика на Европейския съюз и вноса на евтини храни, главно от Украйна.

Протестиращите стигнаха до Брюксел, където се провеждаше извънредно заседание на Европейския съвет. Те хвърляха яйца по Европейския парламент и запалиха огньове в близост до сградата му.

Селскостопански производители от Европа недоволстват от политиката на ЕС, най-вече по отношение на прекомерното отваряне на Европейския съюз и неконтролирания внос на земеделски продукти от Украйна.

Някои от демонстрантите твърдят, че Брюксел е игнорирал протеста вчера и обещават да продължат демонстрациите.

По оценки на полицията основните пътни артерии в Брюксел са блокирани от около 1000 трактора.

Междувременно стотици фермери в Португалия се присъединиха към протестите на европейските си колеги, като блокираха няколко магистрали и два гранични пункта с Испания, предаде Франс прес.

Източник БЛИЦ, Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *