Денков с извънредни мерки срещу насилието. Започва да стяга държавата в 15 точки

България отблизо

Властта предлага нови 15 мерки срещу насилието. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет, който даде премиерът Николай Денков. 

‘“През последните дни и седмици в медиите се появи информация за много и някои от които тежки случаи на насилие. В един момент като че ли избухна тази информационна вълна от нови случа. Изглежда като епидемия от нови случаи. Моето усещане е, че това е било скрита епидемия от години“, подчерта министър-председателят.

 

По думите му, окуражени от подкрепата, която някои от жертвите получили от обществото, от вниманието, което са получили от медии и институциите, макар и в някои случаи със закъснение, много хора се осмелили да разкажат за конкретни проблеми.

„Тъй като насилието няма да изчезне от само себе си, трябва да направим всичко по силите на държавата да намалим риска от него“, посочи Денков.

Четири министерства – на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката ще се борят срещу агресията и насилието. „Набелязахме повече от 15 мерки, които изискват координация между съответните институции“, каза Денков.

„В рамките на образователните институции се проявява агресия и насилие, както по отношение на децата, така и по отношение на учителите„, това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков и допълни, че:

– Тази година стартира Национална програма за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците. Един от компонентите ще бъдат финансирани дейности за работа с родители в училища за подобряване на позитивността на образователната среда и справяне с агресията.

От Министерството на образованието имат амбиция да:

– Въведат през следващата учебната година Националната програма по отношение и на детските градини.

Друга важна мярка е:

– Изграждане на екипи за медиация на конфликти спрямо деца с проявено насилие в семейството. Тези екипи ще включват педагогически специалисти, психолози, юристи и други.

Tagged

1 thought on “Денков с извънредни мерки срещу насилието. Започва да стяга държавата в 15 точки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *