Депутат от ГЕРБ: Всички лидери на ЕС са приятели на Борисов, а на него най-мила му е държавата!

България отблизо

„Аз не съм си написал реч, защото съм убеден в мотивите, които ще изложа.

В това дали ще подкрепя, или няма да подкрепя вота на недоверие. Намираме се в нелека ситуация – има емоции, адреналин, но в крайна сметка, когато хората са ни изпратили тук, ние трябва да със своето гласуване отговорно да защитаваме интересите на народа така, както сме се клели в Конституцията, когато сме влезли в тази зала.

 

Аз и моите колеги категорично няма да подкрепим вота на недоверие, внесен от колегите от ляво, поради две причини. Първата е не защото някой ще си помисли, че ние тук си пазим нашите местенца още няколко месеца, а защото хората са ни гласували доверие и сме научени да носим отговорност. Отговорността изисква някой път човек да взима и по-трудни решения, макар и те на първо четене да са по-лицеприятни.

 

В името на държавата трябва да взимаме много по-отговорни решения”, посочи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите в пленарна зала за вота на недоверие.

„Причината, поради която ние няма да подкрепим вота на недоверие е фактът, че само след няколко месеца има избори. Дълбоко уважавам правото на всички хора да решават кой да бъде управляващ и кой опозиция. Точно поради тази причина, предвид ситуацията, която предстои пред държавата, защото извън всякаква емоция, ние трябва да си дадем ясна сметка за това какво предстои пред страната.

 

Вие виждате, че дори и в Европа, лидерите трудно могат да стигнат до някакво взаимно решение и компромис за това как да се възстанови икономиката след пандемията и, в която все още сме обаче”, каза още той.

„ГЕРБ не може да бъде обвинен в това, че не е търсил отговора на въпроса дали или не хората подкрепят управлението на ГЕРБ. Два пъти сме подавали оставка и да ви кажа откровено понякога това е по-лесният вариант. Даже за ГЕРБ може би ще бъде по-добре ако максимално бързо отидем на избори. Да, сигурно е така, но в крайна сметка ние носим отговорност пред всички граждани, които са ни изпратили”, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

„Втората причина е, че категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек – президентът Радев. И го наричам президент единствено и само от възпитание и уважение към институцията. Но личността на президента доказа, че за четири години той успя да направи немислимото – да разруши всеки един мост между институциите, политическите лидери и този човек не може и не бива да бъде овластен. Човек, изпълнен с омраза, в чиито очи е изписана една дума – реваншизъм, защото някой му е нарушил комфорта. Човек, който за четири години наричаше с какви ли не епитети Народното събрание, поставяше ултиматуми и наричаше мутри. Няма институция, която той по някакъв начин да не я е омаловажил. Този човек иска цялата, власт. Аз не съм склонен да му я дадем”, добави Ненков.

 

Ненков отбеляза, че депутатите от ГЕРБ са отговорни към избирателите си и затова понякога трябва да взимат трудни решения, макар че оставка на правителството може да се окаже и по-добрият вариант за тях.

„В крайна сметка, когато хората са ни изпратили тук, трябва с гласуването си да защитаваме интересите на народа. Аз и моите колеги категорично няма да подкрепим вота на недоверие, внесен от колегите от ляво не защото си пазим нашите местенца още няколко месеца, а защото хората са ни гласували доверие и сме научени да носим отговорност, а тя изисква човек понякога да взима по-трудни решения.

 

Президентът нямаше смелост даде добра оценка за постигнатите от кабинета резултати – преди кризата с коронавируса България беше в най-доброто финансово и икономическо състояние през последните 30 години. България зае и много по-добра позиция в Еврропа, постигна и немислимия успех да влезе в чакалнята на Еврозоната. Благодарение на личните качества на същия този „лош“ Борисов България е защитена и се справя успешно с мигрантска криза. Когато има избори, на този „лош“ Борисов най-мила му е партията, но след изборите той не дели по никакъв начин колегите или кметовете – на него му е мила държавата. Всички лидери на ЕС са приятели на Борисов.  А Радев за четири години не каза една добра дума. Не вярвам че такъв човек – без капчица мъжество в себе си, може да управлява държавата, посочи Александър Ненков.

 

В името на държавата трябва да взимаме отговорни решения. Няма да подкрепим вота на недоверие заради факта, че само след няколко месеца има избори. Дълбоко уважавам правото на хората да решават кой да е управляващ и кой опозиция. Извън всякаква емоция, трябва да си дадем сметка както предстои пред държавата“, допълни той.

Ненков призова протестиращите да не се подават на емоцията и се обърна към БСП като им посочи, че хората отвън не харесват и левицата.

 

Обръщам се към протестиращите и ги призовавам да влагаме разум, емоциите не са добър съветник. Изборите са след шест месеца и евентуална оставка на правителството ще доведе до това, че няма да имаме работещ парламент. Нека търсим варианти и между нас да има мостове, а не пропасти. Искам да се обърна към тези, които се опитват да яхнат протеста – протестиращите и вас не ви харесват, каза още зам.-председателят na ПГ на ГЕРБ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *