Десетки хиляди в Унгария участват в марш за мир срещу участието на Запада във войната в Украйна

Свят

В Будапеща се провежда „Марш за мир“ в знак на протест срещу участието на Запада в конфликта в Украйна и срещу започването на нова война в Европа от страна на НАТО.

В събитието участват десетки хиляди души. Организаторите отбелязват, че на марша са дошли унгарци не само от провинцията, но и от чужбина.

„Очите на Европа и света ще бъдат насочени към нас и те ще видят какво мислят унгарците, какво искат и колко силни са“, каза шефът на комуникациите на „Фидес“ Тамаш Менчер. Жолт Байер, публицистът от Magyar Nemzet, подчерта, че това е  марш, който не е само в подкрепа на правителството, а за нашата Европа, която някои биха искали да изкоренят и премахнат по някаква причина.“

Шествието завърши на остров Маргарет, където министър-председателят Виктор Орбан направи обръщение към множеството.

„Аварийната спирачка трябва да бъде дръпната, за да може поне всеки, който иска да слезе, да слезе от европейския влак, летящ към войната“, казва Орбан пред събралите се хора.

„Унгария може да остане извън войната, само ако имаме най-голямата изборна победа в Европа. Гласуването за „Фидес“ може да спаси животи“, добави Орбан.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *