Страшно земетресение в Турция! Стотици сгради са съборени! Има много жертви и ранени!

Свят

Земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в Централна Турция, съобщава Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC).

 

Според експертите, епицентърът на страшно мощното земетресение е на 26 км от град Газиантеп, в който живеят около 1,065 млн. души. Специалистите допълват, че огнището е на дълбочина 10 километра.

Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Турция нарасна до седемдесет и шест души, а 440 са били ранени при опустошителното земетресение в седем провинции на Турция.

Това съобщи Службата за превенция и ликвидиране на последствията при извънредни ситуации (AFAD). Подчертава се, че районът в Кахраманмараш е бил най-засегнат.

Такива данни идват от властите на провинциите, които се оказаха в центъра на мащабния удар на трусовете. Особено сериозни разрушения в Турция са фиксирани в град Кахраманмараш, съобщава турската телевизия.

Съобщава се, че 23 души са загинали, а 420 са били ранени при земетресението в Малатия. Това заяви областният управител Хулуси Шахин пред TRT Haber.

Шахин съобщава също, че 140 сгради в региона са се срутили по време на земетресението.

„Досега в града са загинали 23 души, 420 са ранени, а 140 сгради са се срутили в резултат на земетресението“, казва той.

Мощното земетресение е усетено и в Сирия, където броят на загиналите е нараснал до 99 души.

Мощното земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер в провинция Кахраманмараш е усетено в десет провинции на Турция. „Последваха поне 22 вторични труса, които продължават“, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу по телевизия TRT.

Според него основният удар е бил нанесен в Кахраманмараш.

„След това имаше поне още 22 вторични труса с магнитуд над 6. Земетресението е усетено в 10 провинции, сред които Кахраманмараш, Газиантеп, Хатай, Османие, Адъяман, Малатия и Диарбекир“, казва Сойлу.

В региона се извършва мащабно издирване и изваждане на хора изпод развалините, съобщава телевизия TRT.

Най-малко три сгради са се срутили при земетресението в турския град Адана. По-специално, срутила се е седемнайсететажна сграда. Това е съобщил кметът на града, информират световните издания.

Информацията за жертвите в Адана се уточнява в момента.

Междувременно, в мрежата е показано на видео срутването на многоетажна жилищна сграда в турския град Диарбекир по време на земетресението.

На кадрите се вижда, че за броени секунди многоетажната сграда просто се превръща в прах. Остават само купчина отломки.

Под развалините е имало хора, но все още не е известно колко души са били в сградата.

Най-малко трима души са загинали в турската провинция Малатия при опустошителното земетресение. Повече от 100 души са ранени, съобщи губернаторът на провинцията Хулуси Шахин.

„Повече от 100 души са ранени, а телата на трима загинали са извадени изпод развалините. Издирвателните и спасителните операции продължават“, казва той, цитиран от телевизия TRT.

Отбелязва се, че са разрушени най-малко 130 сгради.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *