Десислава Атанасова: Явно някой забранява на Радев много неща, включително…

България отблизо

Президентът звучеше непреклонен, че изборите ще са на 28 март, когато го обяви публично декември месец.

Явно после някой забрани на президента да говори за тази дата и да я определи за провеждане на изборите. Кой е този някой – питайте президента, аз не мога да отговоря на този въпрос.

Ако се вземе едно решение и то не може после да се устои, а се търсят всякакви оправдания то да се промени, на вас как ви звучи това? Президентът е военен и не мисля, че първо би изпратил армията някъде и после да мисли какво да прави. Нелепо е.

ГЕРБ е готов за всяка една дата за изборите. Нашите структури са в прекрасно състояние и ние нямаме проблем дали изборите ще са на 28 март или друга дата.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод провежданите консултации при президента Румен Радев относно датата за провеждане на предстоящите парламентарни избори.

„Добре е, че има работещ парламент, защото ако е нужно да се вземат спешни решения, ние можем да го направим. Чух днес, че може да се наложи да се промени Изборния кодекс, за да може да гласуват карантинираните хора. Според мен всички парламентарно партии ще се съгласят тези промени да минат бързо и всеки един български гражданин да може да упражни правото си на глас.

Здравните власти най-добре могат да преценят дали да има „зелени коридори“ за гласуване на възрастните хора. Ако се спазват всички мерки – дистанция и дезинфекция, съм убедена, че ще се справим с изборите, а и както виждаме – заразените намаляват с всеки ден“, добави тя.

Аз съм твърд привърженик на електронното дистанционно гласуване и според мен гласуването по пощата крие рискове. Виждаме какво се случва в другите страни, където има гласуване по пощата, включително и в Америка тези дни. Аз съм твърдо против гласуване по пощата, но това е мое мнение и не означава, че то не може да бъде обсъдено. Относно гласуването на българите в чужбина, дали да бъде електронно, това също е въпрос на дебат. Няма нищо лошо да визмаме опит и от другите държави. След няколко дни ще има избори в Казахстан и колегата Кристиан Вигенин ще е специален наблюдател на ОССЕ там. После той може да сподели какво добро и полезно е видял на изборите в Казахстан. Пдстоят и избори в Португалия, също можем да ползваме техния опит. Пак ще повторя, че ако спазваме всички мерки, изборите могат да протекат нормално, още повече, че тогава ще имаме и много ваксинирани граждани“, категорична бе Десислава Атанасова.

„Не знам кой е източникът на информацията, че Венецианската комисия не е доволна от нашето предложение за прокурор, който да наблюдава и контролира главния прокурор. Ако това е Елена Йончева, бих се усъмнила много сериозно в достоверността на тази информация. Българските институции имат официални канали за връзка с Венецианската комисия и нямам информация по тези канали да е е споделена такава информация“, коментира депутатът от ГЕРБ информацията, че Венецианската комисия не е доволна от последните предложени реформи и промени в съдебната система и създаването на фигурата на „втори главен прокурор“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *