Джордж Фридман: Войната в Украйна приближава най-опасната кулминация

Свят

Войната в Украйна наближава кулминацията си и може да бъде много трудно за Украйна през следващите седмици.

 

Такава прогноза дава в своята нова статия Джордж Фридман, когото германското издание Bild представя като „един от най-известните политолози и геостратези в света“.

Фридман смята, че Украйна се движи към нова опасна повратна точка.

Експертът пише: „Доскоро руските атаки срещу Украйна обикновено бяха спирани от украинските сили. Не навсякъде, но достатъчно често, за да попречи на Русия да завзема територия или да побеждава.

– Но през последния месец Русия започна да побеждава. Ако това стане норма, Украйна ще има сериозни проблеми“.

Сегашната слабост на украинската армия е свързана с липсата на ракети с по-голям обсег. Няма достатъчно оръжия, които да попречат на руснаците да получат подкрепления и припаси. Ракетите с голям обсег, доставени от САЩ, скоро ще бъдат в ръцете на Украйна, пише Фридман.

Но в същото време се увеличава друга опасност: войната да прерасне в пряк конфликт между САЩ и Русия.

„Всъщност Вашингтон нареди на Украйна да не използва боеприпаси в пълен обхват. Но готовността на Украйна да използва непълната сила на въоръжението е съмнителна“, пише Фридман.

Според неговата логика това застрашава досегашното негласно споразумение: Русия няма да бъде атакувана на нейна територия, но няма да обстрелва и американски бази в Полша. Ако някоя от страните наруши този баланс, „всички залози ще бъдат загубени“, предупреждава Фридман.

Фридман заключава: „Всички войни са сложни и всички войни имат политическо измерение. САЩ ще доставят ракети с голям обсег, което има смисъл в хладната логика на войната. Въпреки това, ако възникне някаква неизправност в управлението на оръжията, това може да доведе до неочаквани събития, които никога не са добре дошли във война“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *