Освен към Харков, руската армия настъпва и в нова посока

Свят

На фона на вниманието на света към настъплението на руска група войски в Харковска област, Москва тихомълком започна нова офанзива в източната част на района на Луганск, която според анализатори има за цел да подкопае украинското контранастъпление.

Както пише THE HILL, тази операция на Русия може да окаже натиск върху Украйна и да раздели вниманието й.

Руските войски бързо са напреднали към Купянск, Харковска област, който се намира точно до Луганск, и ако той бъде превзет, това ще засили руския контрол над района. Градът беше превзет от Москва в първите дни на войната, преди украинските сили да си го върнат миналата есен.

„Ако успеят да направят това в момент, когато украинската контраофанзива е заседнала в отбранителната зона, това ще бъде много мощен провал и според мен, много обезкуражаващ за западните поддръжници“, добави той.

Украински официални лица потвърдиха, че атаките край Купянск се засилват. Русия също настъпва от Кременная към град Лиман в Донецка област. Устието на юг от Купянск е друга важна цел в усилията на Москва да стабилизира властта си на изток.

Изтребител на руските ВКС свали хеликоптер Ми-8 на въоръжените сили на Украйна във въздушен бой над Донецката народна република. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„Изтребителната авиация на руските въздушно-космически сили в района на село Брусовка на ДНР свали във въздуха хеликоптер Ми-8 на ВВС на Украйна“, каза Конашенков.

По данни на Министерството на отбраната по време на СВО въоръжените сили на Украйна са загубили 458 самолета, 246 хеликоптера, 5708 БЛА, 429 системи за ПВО, 11 274 танка и бронирани машини, 1144 машини РСЗО, 5862 артилерийски оръдия и минохвъргачки. Освен това са унищожени 12 207 специални военни машини.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че загубите на Въоръжените сили на Украйна в Донецко направление за денонощие възлизат на 300 души. Военнослужещи от украинската армия неуспешно се опитаха да атакуват руски позиции в района на населените места Белогоровка, Веселое, Красногоровка, както и западно от Клещеевка в ДНР.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *