Дилана Гайтанджиева проговори: Направи страшни разкрития защо я преследват и кой стои зад Оня сайт

България отблизо

„Политиката, която се налага, е, че информация, която не отразява Украйна в добра светлина, се цензурира. Реакцията на хората във Фейсбук беше много категорична и намери отзвук. Властта чу хората, макар че тази позиция се сведе само до телефонно обаждане на външния министър до украинската посланичка.“

Това каза в интервю за БНР разследващият журналист Диляна Гайтанджиева, която бе включена в украинския сайт „Миротворец“. Тя е „изненадана, че въобще имаше някаква реакция от страна на властта, защото става въпрос за Украйна“.

Гайтанджиева уточни, че в горния десен ъгъл на сайта има надпис „Ленгли – Вирджиния“, където се намира централата на ЦРУ. Използва се този надпис, за да се всява страх.  Според нея сайтът е репресия на несъгласните и на критиците на Украйна и не се затваря, за да се влияе на чужденците, които са „врагове“ на страната.

„Този сайт – „Миротворец“, е психологическа операция, целяща да всее страх. Когато човек види името си, личните си данни, види информация за себе си, види снимките на трупове, на призивите за насилие на заглавната страница, да се изплаши и да замълчи.“

Това е световноизвестен сайт, който многократно е предизвиквал недоволство, реакция, дори категорична резолюция на Европейския парламент от февруари 2021 г., добави Гайтанджиева. По думите ѝ украинското правителство не забранява нещо, което според ЕП е екстремистко и нарушава законите на Европа.

„Няма пречка пред българското правителство и ЕП да задължат Украйна да затвори този сайт“, смята журналистът.

Гайтанджиева изтъкна, че украинските служби използват информация от „Миротворец“.

„Това, че украинското правителство няма никаква връзка, не е точно така. Този сайт е създаден от служител на МВР на Украйна. Той не го крие, той даде интервю в английската „Ал Джазира“, той се гордее със сайта си.“

Според „Миротворец“ Диляна Гайтанджиева е „агент на руските служби“, а нейните разследвания са определени като „руска пропаганда“ и „теория на конспирацията“. Едното от разследванията – за биолаборатории на Пентагона, е от 2018 г. и не касае само Украйна. Другото разследване, заради което тя присъства в списъците на „Миротворец“, е за износа на български оръжия през трети страни за Украйна.

„Което очевидно също се счита за руска пропаганда. Кирил Петков и Асен Василев се похвалиха с това – че тайно са изнасяли оръжия, Зеленски благодари на България. Не виждам къде е руската пропаганда нито в единия, нито във втория случай.“

В работата си Гайтанджиева е използвала публична информация на Пентагона. Тя припомни, че помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд потвърди под клетва, че Съединените щати финансират такива изследвания в биолаборатории и след началото на войната бяха притеснени материали от украинските лаборатории да не попаднат в ръцете на Русия.

След всяко разследване съм обвинявана, че съм агент на какви ли не служби, сподели Диляна Гайтанджиева в предаването „Политически НЕкоректно“. По думите ѝ, е била сочена както за агент на ЦРУ, така и на иранските и на българските служби.

„Толкова съм свикнала с това. В конкретния случай с „Миротворец“ е абсурдно.“

„Не гледам големите телевизии. Отдавна не се информирам по този начин. Чета западните медии“, каза журналистката, която не е била поканена в нито една голяма медия, след като името ѝ попадна в украинския сайт.

„Управляващите гласуваха срещу референдума, като по този начин го стопираха. Това означава, че мнението на българския народ не е важно. Българският народ е важен само преди избори“, коментира още Диляна Гайтанджиева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *