Ген. Съби Събев се удари в гърдите: Можем да дадем и танкове на Украйна

България отблизо

Популярен канал твърди, че България произвежда и изпраща в САЩ 155-милиметрови снаряди по стандарта на НАТО, като в крайна сметка те стигат до Украйна.
„Аз също знам, че поне две български фирми са започнали производството на 155-мм снаряди, които са основният калибър в НАТО, но в какъв темп и количества, не мога да кажа“, каза първият председател на България в Главната квартира на НАТО – ген. Съби Събев в „Денят ON AIR“.

Според него е очевидно, че страната ни ще започне да произвежда по-сериозно този калибър, имайки предвид, че предстои преминаване на нашата артилерия на българската армия в този основен калибър. „Нуждите на войната го изискват. ЕС очевидно е взел решение и има фонд, който да насърчи страните да разширят производството на такъв тип снаряди“, коментира ген. Събев.

По негови думи най-вероятно става въпрос за частни фирми, които произвеждат този вид калибър. „Очевидно това са частни фирми, не са свързани с правителството, може би това е причината, че няма официална информация. Държавата трябва да предприеме сериозни мерки за защита на тези предприятия от нашата национална отбранителна индустрия, независимо дали са частни или държавни“, смята генералът.

„Ново производство ще бъде само от полза за държавата и ще носи печалби, защото такава продукция ще се изнася и на съюзни държави от НАТО“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, че парламентът реши да предостави на Украйна стара бронирана транспортна техника с въоръжението към нея и резервни части от МВР, ген. Събев коментира, че те не са използвани.

„Налага се да се направи един основен технически преглед, да се провери изправността на всички системи, на двигателите, ходовите части, така че може би ще има период, в който те ще се проверят. Ще се види какво е състоянието, ако има неизправности да се отстранят“, допълни той.

Според него е станало добре, че Народното събрание е взело това решение. „Това е солидна помощ от наша страна за Украйна с бронираната транспортна техника, от която имат голяма нужда, особено при мобилните операции, които се очаква де разгърнат на територията на Украйна в следващите два-три месеца“, каза ген. Събев.

По негови думи страната ни има какво още да даде на Украйна. „България има солиден танков парк, който се поддържа в резерв. Очевидно ще има преглед на революционните планове, ще се наложи страните да модернизират във военно време. От тази гледна точка може да се каже, че имаме излишък от такива бойни средства като танкове. Имаме сериозен ресурс от реактивни системи за залпов огън, от самоходни артилерийски установки. България не е проблем да предостави танкове за един танков батальон на Украйна, имаме какво да дадем, това вече е въпрос на политическа воля и решение“, смята той.

„Ние при всички случаи трябва да подменяме нашите средства за противовъздушна охрана, за да бъдат по стандартите на НАТО или да има система за опознаване“, категоричен е той.

Tagged

1 thought on “Ген. Съби Събев се удари в гърдите: Можем да дадем и танкове на Украйна

  1. Имам Руски камион да го даря и него дайте всичко пък нии ще духа е всичко дайте

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *