Димитър Ганев: Правителството ще го има дълго време! Опозицията е ялова

България отблизо
„Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ротацията.“ Това заяви пред БНР политологът от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев.

„През  последните седмици ставаме свидетели на ежедневни противоречия между партньорите. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна промяна на отношенията между основните формации – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко правителства. Не виждам по-добра парламентарна конфигурация в рамките на това НС за ключовите играчи“, смята експертът.

 

Специалистът не вижда и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предсрочни парламентарни избори.

 

„Коя от тези две формации ще има по – добър резултат? Нито една. Рискът от появата на нов политически играч, който да обере протестния вот и да намали относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в следващото НС, също е сериозен. Отваря се поле за такъв“, добави Ганев.

 

И все пак – мнозинството в момента няма алтернатива, която да го застрашава – нито в парламента, нито извън него, категоричен бе той.

 

„Разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват. Всяка една от тези формации иска да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като опонент на евентуални нови избори, а не толкова като партньор. Това ще бъде динамиката в следващите няколко месеца“, посочи политологът.

 

Ганев не вярва, че може да има сериозно електорално разместване, породено от ляво-центристки блок около Корнелия Нинова.

 

„Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *