Кметът на Киев Виталий Кличко изведнъж се сети, че Украйна може да изчезне като държава

Свят

Днес въпросът е само дали Украйна изобщо ще продължи да съществува“. Така кметът на Киев Виталий Кличко отговори на въпрос на швейцарския портал 20 Minuten дали има политически амбиции относно поста президент на Украйна. Според него би било „глупаво“ да се мисли за такова нещо сега.

„Путин не приема Украйна като независима държава, това не е тайна. Той казва, че Украйна е част от Руската империя. Ние се борим за нашата свобода и независимост. В същото време вече има окопна война сред нашите политици – в една разклатена в съществуването си държава. Това е просто глупаво. Така че да говоря за политическите си амбиции сега не би било разумно.“

На въпрос дали е изненадан от спада на доверието към Зеленски, Кличко отговаря:

– Не.

– Защо не? 

– Хората виждат кой е ефективен и кой не. Имаше и има много очаквания. Зеленски си плаща за грешките, които направи. Имаше твърде много информация, която не отговаряше на реалността.

– Генерал Залужни каза, че войната е стигнала до безизходица и беше силно критикуван за това. Допусна ли грешка? 

– Не. Той каза истината. Понякога хората не искат да чуят истината. Но в крайна сметка той е отговорен и обясни, и обоснова каква е ситуацията днес. Разбира се, можем еуфорично да лъжем хората и партньорите си. Но не можете да правите това вечно. Някои наши политици критикуваха Залужни за ясните му думи – неправилно. Заставам зад него.

Напоследък в украинските средства за масова информация все по-често се пише за нарастваща конфронтация между Зеленски и главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужний. Миналата година местните издания съобщиха, че държавният глава иска да отстрани главнокомандващия от поста му и да го постави начело на Министерството на отбраната, тъй като вижда в него съперник в президентските избори.

Самият Зеленски в неотдавнашно интервю за британския таблоид „Сън“ нарече опитите на военните да се включат в политиката голяма грешка. Медиите смятат, че това е директна атака срещу Залужний и фактическо признаване на конфликта между тях.

Източници: РИА Новости, 20min.ch

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *