Димитър Манолов, КТ “Подкрепа”: Може да има стачка на енергетиците. Може да нямаме ток в студената зима

България отблизо
Стачката на енергетиците остава на масата. Това означава липса на производство през зимата и евентуален недостиг на електричество, заяви пред bTV лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Коментарът на Манолов идва на фона на решението на протестиращите миньори блокадите на ключови пътища в страната да бъдат вдигнати. Недоволните енергетици заявиха, че не са успели да постигнат изтегляне на плановете за справедлив преход от Брюксел, но протестът е дал гласност за проблемите в сектора.

 

„Това, че миньорите и енергетиците се оттеглиха и блокадите паднаха без видим резултат, не трябва да радва никого. Ще се търсят други начини. Може да има стачка. Може да нямаме ток в студената зима“, каза още Манолов.

 

Според него проблемът на протестиращите е в недоверието и въпросът бил как споразумението ще бъде претворено в живота. „Тези хора системно са лъгани поне 10 години и нямат доверие на политиците“, смята той.

 

Манолов обясни, че Европа поставя разумни срокове за спирането на топлоцентралите – до 2055 г., а у нас се говорело едва ли не за догодина. „Нищо не налага работните им места да бъдат затворени без време“, категоричен е синдикалният лидер. Според него топлоцентралите могат да работят до момента, в който някой предложи работеща техническа алтернатива, а топлоенергията била единствената, която не зависи от нищо вносно.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *