Димитър Стоянов: Докато съм военен министър нито един патрон няма да отиде за Украйна, въпреки че Москаленко непрекъснато иска

България отблизо

Служебният военен министър Димитър Стоянов е отказал България да предостави въоръжение на Украйна. Стоянов отговор на въпрос за резултата от срещата с военния аташе на Украйна Виталий Москаленко, която се е състояла на 27 септември. Това е второ официално искане от страна на аташето.

„Отговорът ми беше кратък и ясен на въпроса за въоръжение, поискано бе тежко въоръжение, не лекострелково или боеприспаси. Тежко въоръжение, докато съм министър, няма как да дам, нито докато няма промяна на решението на парламента, заяви Стоянов преди днешното заседание на Съвета по сигурността, свикано от служебния премиер Гълъб Донев във връзка с усложнената ситуация в Русия и в Украйна.

По думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов: „пряка военна заплаха към Република България няма, предприели сме всички мерки, продължаваме изпълнение на задачите – подсилване на охрана, наблюдение ранно предупреждение – отговорно се отнасят военните, но трябва и ресурс“.

Относно одобреното от МС на 18 май 2022 г. създаване на бойна група на територията на България, адмирал Ефтимов каза, че тя е в определен формат от 42-ри батальон Хасково, впоследствие и от Обединеното кралство. Република Италия изрази готовност да е рамкова държава. Групата е в процес на сглобяване, в средата на октомври ще обявим, допълни той.

 

Катапултиралият военен пилот полк. Пейо Дончев е изпълнил над 30 задачи. Това е втори полет за дена на пилота и трети полет на самолета. Това заяви военният министър Димитър Стоянов ден след като пилот на щурмови изтребител Су-25 катапултира в района на авиобаза Безмер.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е препоръчал нормативната дейност да бъде съобразена с разполагаемия нальот. „В щурмовата авиация (Су-25) има ремонтирани 8 самолета, пилотите имат достатъчно нальот, според нашите възможности„, каза адмирал Ефтимов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *