Министър Стоилов: Кьовеши каза много неща, които бяха неудобни за медиите! Тепърва ще разберем, че тя не е фигура и ще създаде много проблеми тези, които окрадоха България

България отблизо
Посещението на главния прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши у нас беше работно. Темите не са обхващали въпроси извън тази проблематика. Най-важният резултат – ще стартира бързо процедурата за попълване на останалите 6 от 10 места за кандидатури на български европейски прокурори, които не бяха одобрени. Това обясни пред Нова телевизия служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

„Обсъдихме и други думи, които засягат правната система в България, например за специализираното правосъдие. Става ясно, че то е повече политически, отколкото юридически въпрос, говоря като решение на въпроса“, каза още той.

 

По думите му констатация на Лаура Кьовеши е, че специализираното правосъдие е излишно и че дали ще го има, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.

 

„Другото важно, за което стана дума – Кьовеши изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Тя няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследвания по най-високите етажи на властта. И те трябва да приключват бързо и с ясен резултат“, категоричен бе Стоилов.

 

„От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура, но може би тепърва ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание“, допълни той.

 

„Това, което Кьовеши очаква, е да има сътрудничество освен с прокуратурата, но и с други органи в България, включително с такива от системата на МВР, което за мен е правилно“, отбеляза министърът.

 

Дали очаква следващият парламент да смени главния прокурор и ВСС – това били чувствителни теми. „Има още повече от година да изтичането на мандата на Висшия съдебен съвет, така че това зависи от развитието на ситуацията в страната, от ефективността на работа на тези органи и от различните позиции, които имат политическите сили. Няма защо аз да правя прогнози. Отправете въпроса към политическите партии“, заяви той.

 

Въпросът с българския списък на санкционираните по „Магнитски“ имал две страни – фактическа и юридическа. Фактическата – кои са тези фирми, в какви взаимоотношения се намират и каква е тяхната дейност. „По тази причина ние проучваме. Досега не сме установили да има такива фирми, които работят с министерството, но то има по-широк състав от т.нар. второстепенни разпоредители. В близките дни очакваме да има яснота дали в други агенции и структури към министерството на правосъдието има договори с фирми, попаднали под обстрела на „Магнитски“. Юридическият въпрос – не трябва да си затваряме очите, че всякакви подобни мерки трябва да са съвместими с българския правен ред“, обясни Янаки Стоилов.

 

„Изпратих сигнал до главния прокурор за казуса с мъжът, който беше насилван в наш затвор и назначих проверка в местата за лишаване от свобода, но се установиха няколко други случая за подобни нарушения и от тук нататък вниманието ни е съсредоточено върху извършване на проверка на обществените поръчки в местата за лишаване от свобода“, каза още служебният министър на правосъдието.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *