Дипломат от Брюксел: България не желае американски войници на своя територия, но би приела тези…

Свят

България не желае американски войници на своя територия, но е готова да приеме френски. Това съобщи отлично информиран дипломатически източник от Брюксел, цитиран от БНР.

Решението се очаква да бъде взето в средата на февруари около срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Вчера Пентагонът обяви, че има готовност да изпрати 8500 военнослужещи в Европа в подкрепа срещу евентуални военни действия на Русия срещу Украйна.

Източникът съобщи, че Руската федерация е разположила 140 хиляди войници на границата, също така премества свои кораби от Средиземно в Черно море, като може да удвои силите си изключително бързо.

БЛИЦ припомня, че вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че обмислят изпращане на бойни групи на югоизточния фланг на Алианса, но уточни, че решение все още не е взето и това ще бъде направено след оценка на ситуацията.

Същевременно той потвърди, че Испания ще изпрати у нас кораби, които да се присъединят към военноморските сили на Алианса и обмисля да прати и изтребители.

Нидерландия изпраща два свои изтребителя Ф-35 през април, а също така разполага кораб и сухопътни подразделения, които да подпомогнат силите за отговор на Северноатлантическия пакт. Франция пък изрази готовност да изпрати войски в Румъния.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *