Доайенът ВАСИЛ МИХАЙЛОВ каза ИСТИНА, която „Борисов 3“ отдавна КРИЕ! Вижте ТУК!

България отблизо

Българската духовност се срива всеки ден. Младите, умните, образованите, талантливите бягат в чужди държави. Много ме е страх от обезлюдяването на България.

Това споделя с болка и гняв, големият български актьор Васил Михайлов, който винаги казва за себе си, че сам си е извоювал правото да говори истината.

Много съм ходил по чужбините. Играл съм там много. Ходих и в Америка, и в Канада, продължава доайенът, цитиран от frognews.bg.

Но няма да отида повече в Канада. И там са разделени на три. Питам ги, разказва актьорът, защо една трета от залата е пълна? Отговарят ми, че били разделени на три. Емигрантите преди 9 септември, след 9 септември и след 10 ноември.

Затова чакам нещо да стане. За да се върне сплотеният български дух. И в България, и в чужбина.

Защото разделението ни пречи. Но не ни убива. Убива ни тази Бай Ганьовска действителност, която гони младите от родината им.

А иначе много исках да играя Бай Ганьо. Но докато ми дадат ролята, остарях. А това е образ, който изисква много енергия, за да го пресъздадеш в цялата му уродливост, продължава актьорът.

Много исках да играя и Зорба гъркът. И най-накрая, театърът ми предложи. Но той, Зорба е на 56 години, а аз съм на 80, споделя горестно любимецът на много поколения българи.

Тези кратки, но експлозивни думи, разкриват извечния стремеж на големия българин Васил Михайлов, да помага на своята родина.

Разкриват и неизказаното в прав текст, но тотално по своята същност, лично негово отрицание на съвременната, наистина Бай Ганьовска действителност. Тази мрачна действителност, която убива и хората, и държавата ни.

Бунтарският дух на големия Васил Михайлов не може да се сдържи. И посочва най-трагичното последствие от така наречения „преход“ към „пазарна“ икономика. А това е огромната физическа и духовна мизерия, която принуждава милиони българи да се скитат немили-недраги по чужбините.

Слушайки пълните с гняв думи на Васил Михайлов, сякаш се връщаме 150 години назад, във времената, когато патриархът на българската литература Иван Вазов, показваше на робите, силата на непокорния български дух. Онзи велик дух, който създаде взривът на българското Възраждане. И пробуди България за нов живот. Отвъд покорството и отвъд робството.

Днес, непокорният български дух отново е жив, в сърцата на такива колоси, като големият български актьор. И отново зове и буди, и стряска заспалите и примирените души.

И като истински „сам юнак на коня“, Васил Михайлов смело громи, насажданите от олигархията представи, че в чужбина всичко е по мед и масло. Защото чужбината си е чужбина. Колкото и пари да ти дават.

Защото за хората в чужбина, българинът-емигрант винаги ще си остане чужденец и натрапник.

Защото, ако си истински българин, ти винаги трябва да работиш за своята родина. И да се опитваш, заедно с другите, да я променяш към по-добро. Останалото се нарича дезертьорство.

Затова големият актьор споделя, че е искал да изиграе ролята на Зорба гъркът. На оня незнаен човек, който смело и упорито, с цената на живота си, защитава своите идеали и своята родина.

Именно идеалите за свобода, равенство и братство, както и своята родина трябва да защитим и ние. Защото няма кой друг да го направи вместо нас.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Доайенът ВАСИЛ МИХАЙЛОВ каза ИСТИНА, която „Борисов 3“ отдавна КРИЕ! Вижте ТУК!

  1. Бай Ганьо може да го изиграе Бойко Борисов. Има и визията и манталитета.

    1. Играе го, а не може да го изиграе !А, ние сме „късметлиите „, бай Ганю Борисов , да се стовари върху главите ни !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *