Не се ли наядоха: Ще плащаме 1200 лева гражданска отговорност! Борисов да не мисли, че сме милионери?!

България отблизо

След две години шофиране без никакви наказания, застраховката „Гражданска отговорност“ ще поевтинява с 20 на сто. Между 5 и 7 години шофьорите трябва да са напълно изрядни, за да може задължителната полица да струва най-малко след въвеждането на системата „бонус-малус“.

Това обяви в студиото на bTV Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН). „Предложили сме да се разгледат два вида критерия за системата „бонус-малус“. Единият вариант е с 15 критерия, а другият с 20. Бонусът, ако има бонус, при първата скала ще се получава след пет години, при втората – след 7 години.

Гледайки скалата, в първите две години може да се вземе 20 на сто бонус, ако не направиш никакви нарушения, обясни Атанасов, цитиран от blitz.bg.

Максималната цена на „Гражданската отговорност“ ще бъде 1200 лева при голям брой нарушения.

Бонусът, ако няма никакви нарушения през петте или седемте години, ще ни поощри с ниска стойност на полицата – около 225-231 лева. Но малусите или големите суми, ще се плащат още следващата година, а за да „заслужиш“ по-ниска сума ще са необходими много години.

Казаното от правителствения чиновник на практика означава, че всички – и изрядни, и неизрядни шофьори – ще плащаме първите пет или седем години максималната сума. Никой не казва директно това, но е сигурно, че пуделите на Борисов ще ни ударят много силно в джобовете. Ако им го позволим.

Защото отсега е ясно, че хората няма откъде да извадят по 1200 лева на година, за да могат да карат колите си. А да имаш кола отдавна не е някакъв лукс. Това е необходимост.

Има и още нещо. Не е възможно да караш кола цели две години, да не говорим за пет или седем години, и да не сгрешиш в нещо. Което означава, че и най-изрядните ще плащат по седем – осемстотин лева на година. А в най-нормалния случай – ако имаш пет – шест нарушения, тоест по едно на година или по-малко, ако са седем годините, тогава ще трябва да вадим от скъсаните си джобове по 1200 лева на година.

Борисов да не мисли, че сме милионери?!

Но най безумното е, че Борисов и пудели искат да ни накарат да плащаме за едно и също нарушение два пъти. Понеже като направим нарушения, веднага ни съставят актове. Които трябва да платим в седемдневен срок. След това за същите нарушения, ни наказват с четири пъти по-висока гражданска отговорност.

Та питаме, колко пъти ще трябва да плащаме за едно и също нарушение?!

Опитват се отново да ни одерат. И този път дрането ще е до кокал. А ние, ще гледаме как автомобилите ни се скапват на улицата.

Tagged

1 thought on “Не се ли наядоха: Ще плащаме 1200 лева гражданска отговорност! Борисов да не мисли, че сме милионери?!

  1. 1.Застрахователте не могат да покриват разходите си не защото приходите са молко а защото цените на авточастите и автоуслугите непрекъснато нарастват.
    2.С това решение държавата („народните“ представители) директно създават механизъм за изземане от народа пари и насочването им към частните застрахователни фирми.
    3.Държавата толерира и помага определена част от частния бизнес: производители > търговци на авточасти > сервизите > застрахователите. И всеки като си начисли своя дял на печалба се натрупва в крайната цена.Т.е. държавата се грижи да ни налага и осигурява частната собственост за сметка на народа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *