Доживяхме: Министър моли прокуратурата да го пази от шефа му!

България отблизо

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е потвърдил пред прокурор от СГП, че е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки. Затова на министъра и семейството му е назначена охрана с постановление на прокурор, предава БНТ.

Според съобщението има събрани доказателства, че Йоловски е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки. Министърът е със засилена охрана от НСО, а на семейството му е назначена охрана от ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

На 27 октомври Йоловски даде брифинг, на който категорично защити машинното гласуване – описа цялата процедура, по която е била удостоверена сигурността на устройствата, и се закле, че вотът може да се проведе нормално. Само половин час по-късно, на председателския съвет в НС, обаче той зае точно противоположната позиция.

Точно на този председателски съвет, политици, присъствали на срещата твърдят, как министърът е разказал, че Кирил Петков (ПП) и Божидар Божанов (ДБ) са го притискали да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а направо да даде парите на посочени от тях фирми.

Според Тошко Йорданов от ИТН, Йоловски дори е казал, че Петков е заплашил и децата му. ИТН подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и европейската прокуратура. Божидар Божанов, който е бивш министър на електронното управление в кабинета „Петков“, заяви, че изобщо не знае за какво става дума, и поиска пълна проверка по твърденията, като обеща да съдейства максимално. Интересна подробност е, че Йоловски е назначен от ПП, в предишния кабинет е бил заместник на Божанов, а в новия Божанов публично гарантира за него.

След изявата си в парламента Йоловски потъна в нелегалност и повече не е правил публични изявления, още по-малко за заплахите. И досега не е ясно дали самият той е сезирал прокуратурата за заплахите срещу него и неговото семейство, както и дали е уведомил ли е премиера Николай Денков за оказвания натиск. Не е говорил и за това каква е съдбата на обществените поръчки за 640 млн. лв., които не е трябвало да бъдат обявявани.

Припомняме, че на председателски съвет в НС преди дни, посветен на скандала с машинното гласуване, министърът на електронното управление Александър Йоловски си е признал, че му е оказван натиск, за да може през обществени поръчки 640 млн. лв. да стигнат до „едни хора“. Това заяви Тошко Йорданов след заседанието тогава.

„Попитахме (б.р. министър Александър Йоловски) дали е имало политически натиск върху него и той каза: „Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България, не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора“. Това беше въпросът: „Кой те накара, кой те заплашва? “Кирил Петков и същият този Божидар Божанов”. Даже каза, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан“, уточни Йорданов пред Слави.

Освен това посочи още, че чул, че „министърът на електронното управление споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, за да се направи това. Нашата парламентарна група подадохме два сигнала – един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, тъй като това е корупционна схема със заплахи, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме такъв и до Европейската прокуратура“, коментира още Йорданов.

Източник: БНТ, segabg.com, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *