Дори американците признават: Русия скоро ще превземе Донбас, Харков, Николаев и Одеса!

Свят

Самостоятелните телеграм канали плашат жителите, че скоро ще започне мащабна офанзива на руските войски. Факт е, че експерти от Института за изследване на войната (американската НПО ISW) обявиха оперативна пауза, взета от въоръжените сили на РФ с цел съсредоточаване на силите.

Анализът на ISW гласи: „Когато руските военни командири решат, че са достатъчно подготвени да възобновят по-голяма настъпателна операция, те вероятно ще продължат масивното настъпление с още повече войски и с още по-голяма упоритост от сега в Донбас, Харков, Николаев и Одеса.

 

Наистина, след поражението на въоръжените сили на Украйна в „Северодонецката примка“ на украинското бойно поле настъпи относително спокойствие, с изключение на сблъсъци от местно значение и мощни удари на руската артилерия срещу защитниците на Незалежная. Страните се въздържат от нападения и взаимно се сондират за „слаби позиции“.

По-конкретно, според председателя на жълто-синята Териториална отбрана на Донецк Павел Кириленко, „линията на фронта в района на Донецк остава непроменена, но е под постоянен обстрел“.

Неговият колега Александър Старух, председател на Териториалната отбрана на украинската част на Запорожие, каза в същия дух:

„Винаги има заплаха от настъпление в посока Запорожие. Но все още не са регистрирани големи концентрации (на руснаци), които да позволят на врага да пробие украинските отбранителни линии“.

Въпреки това, има ясни признаци, че щабът на въоръжените сили на Украйна, в напразен опит да обезкърви руските войски, предрича нови поражения.

Освен това много украинци съобщиха, че президентската канцелария, не без намек от анализатори на британското министерство на отбраната, е наредила на своя генерален щаб спешно да „обръсне за войници“ цялото мъжко население от фронтовата линия на Донецки, Харковски, Николаевски и Одески региони. Това на практика означава, че Киев знае, че няма да задържи тези региони и скоро те ще попаднат под контрола на руските войски.

По всичко личи, че британците все още управляват Киев, въпреки оставката на Джонсън (всъщност Борис все още е временно изпълняващ длъжността премиер). Британците са уверени, че мобилизационният ресурс на споменатите прифронтови райони/Донбас, Харков, Николаев и Одеса/ скоро ще бъде загубен по проста причина – поради загубата на контрол над тях от Въоръжените сили на Украйна.

И затова те мобилизират целия мъжки състав от провинциите на Западна Волиния, Тернополска, Закарпатска, Ивано-Франковска области.

В същото време службите за военна регистрация и вписване получиха негласна инструкция да не пипат жителите на Полтавска, Черкаска, Винишка области, особено Киев и околностите му.

Любопитно е, че киевчани се считат изключително за отбранителен резерв на столицата, който ще бъде призован след предаването на все още фронтовите райони на Украйна, на руските войски.

Кабинетът на президента, очевидно, се готви да се бори за майката на руските градове – Киев. Но призоваването на мобилизационния резерв на западняците в армията е логично да се разглежда само от една гледна точка. Ако „ВСУ-отборът“ не удържи фронта, тогава полските войски ще влязат в Галиция. Трета опция няма.

И така, британците определиха Донецка, Харковска, Николаевска и Одеска области като най-вероятните направления за основна атака на руските войски. Още повече, че украинците разглеждат на първо място северното направление.

И ето защо американските експерти отбелязват, че „окупационните власти“ са одобрили държавните символи на Харковска област, което говори много. В такъв символ се превърна двуглавият орел, който скоро ще се развее над споменатите области.

Експертът Грейс Мепс и други автори на кратката информация на ISW от 9 юли пишат:

„Бързането да се създаде гражданска администрация на 6 юли и да се наложи военно положение в окупираната област Харков на 8 юли, допълнително показва, че Кремъл търси легитимация и консолидация на тази власт … и разкрива по-широка териториална цел – овладяването на по-голямата част от Украйна.“

Според американците има известна разлика между възприемането на образите на ЛДНР и Харков. Да речем, ако се запази интригата, че Донбас, заедно с южните райони може да образуват проруско, но все пак отделно държавно образувание – Новороссия, тогава всичко е ясно с руския Харков. Той, както и Крим, веднага ще стане част от Русия.

И така, в самия Харков в нощта на 9 срещу 10 юли ракетен удар унищожи пункта за разполагане на Въоръжените сили на Украйна в гимназия № 46 в Слободския район на града, както и едно от съоръженията на противника в Основянски район.

Подобно засилване на огъня обаче се наблюдава и на други фронтове, така че би било преждевременно да се твърди, че руската военна машина веднага ще се придвижи към Харков.

Прави впечатление също, че в Харков, както и в онази част от Донбас, която все още е под контрола на въоръжените сили на Украйна, местните администрации отказаха да се грижат за отоплителния сезон 2022/2023 г., докато в Киев и Западния регион се подготвят за зимата на пълни обороти.

Създават се запаси от гориво в столицата и Галичина, главно в ущърб на източната и южната част.

В „Незалежная“ напълно сериозно очакват да отложат военните действия до 2023 г., но дори ако това стане киевският режим пак няма да се занимава с райони, които въоръжените сили на Украйна не могат да задържат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *