Шиитско опълчение нанесе ракетни удари по ключови американски бази

Свят

Три ключови американски позиции в Сирия бяха ударени от ракетни атаки. Сред тях са военните бази Ат Танф и Аш Шадади, както и голямата нефтена база Ал Омар, разположена в провинция Дейр ез Зор.

 

Атаките срещу базите Ал-Омар и Ал-Шадади привлякоха особено внимание, тъй като те бяха поети от иракско шиитско опълчение, наречено „Ислямска съпротива в Ирак“, съобщават световните издания.

Това опълчение отдавна изразява несъгласието си с присъствието на американски войски в Сирия и Ирак, считайки ги за окупационни сили.

Засега не се съобщава точният брой на жертвите и разрушенията в резултат на атаката. Американските власти и коалиционните сили оценяват ситуацията и анализират възможните ответни действия, но трябва да се отбележи, че съществува риск от преки военни сблъсъци между САЩ и проиранските групировки.

Белият дом изрази загриженост относно действията на Иран, за който смята, че активно подпомага атаките с ракети и дронове срещу американски военни бази в Ирак и Сирия от местни фракции, съобщават световните издания.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на Министерството на отбраната да се подготви за нови атаки и да реагира по съответния начин.

Прессекретарят на Белия дом Джон Кърби отбеляза, че през последната седмица и особено през последните няколко дни броят на подобни атаки се е увеличил значително. Той подчертава, че САЩ няма да позволят заплахите за интересите им в региона да останат без отговор.

Според Кърби Съединените щати са уверени, че тези групи получават подкрепа от Иранската революционна гвардия и иранското правителство. В същото време Иран продължава да подкрепя радикалните групировки Хамас и Хизбула.

Междувременно, Съединените щати информираха ООН, че не искат конфликт с Иран, но американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че Вашингтон ще действат бързо и решително, ако Иран или поддържани от Техеран сили атакуват американски войници, съобщава Ройтерс.

Блинкън каза това в Съвета за сигурност на ООН, на фона на опасенията на международната общност, че конфликтът между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“, което се ползва с подкрепата на Иран, може да прерасне в по-голяма война, в която да бъде въвлечено например ливанското шиитско движение „Хизбула“, което също е подкрепяно от Техеран.

„САЩ не се стремят към конфликт с Иран. Ние не искаме тази война да се разширява. Ако Иран или подкрепяни от него сили обаче, независимо от мястото, нападнат американски военнослужещи, не се заблуждавайте: ще защитим хората си и сигурността си – бързо и решително.“

Американските въоръжени сили предприемат нови мерки за защита на войниците си в Близкия изток поради опасенията, че може да има нападения срещу тях от групировки, подкрепяни от Иран, съобщават официални лица на Ройтерс.

Вашингтон например изпрати в региона изтребители и военни кораби, включително два самолетоносача, за да се опита да възпре Иран и подкрепяните от него сили.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *