Доц. Антоний Гълъбов разкри за какво му трябва партия на Божков и определи каква е партията на Борисов!

България отблизо

Доброто във всичко това е, че г-н Божков смята да се яви на избори, за да има отношение към властта.

Но…вече е ясно, че десет месеца преди изборите, има две писти, които вече са задръстени с нови кандидати. Едната е на социалпопулизма, а другата е насочена към сегмента на купения вот.

Това коментира доц. Антоний Гълъбов в интервю пред „Марица“ и продължи за Борисов, Божков и новите политически проекти.

Един политически проект, пряко свързан с името на г-н Божков, със сигурност няма да разчита на онези, които загубиха парите си в търкане на талончета. Нито пък на онези, които спечелиха в неговите хазартни игри.

Проектът му засега представлява повече провокация, отколкото готовност да се направи нещо. Затова е и избрана тази форма, която наподобява нещо като карикатура на пряка демокрация с допитване на граждани. Досега имаме просто пореден политически комикс и питане към хората дали искат Васил Божков като политически лидер.

– Г-н Гълъбов, как следва да тълкуваме обещанието на Бойко Борисов, че за следващите парламентарни избори готви проветряване на ГЕРБ? Кои трябва да се притесняват от чистката, колко радикална ще бъде тя и как ще се промени партията?

– Не очаквам някакво радикално прочистване. Ще има една оценка кой до каква степен върши ефективно работата си. Става въпрос за обичаен процес, който се случва в ГЕРБ преди всички последни избори. Аз не смятам, че обновяването на листата ще върви по идеологическа линия. ГЕРБ се оформи като народна партия за България, тя е център, център-вдясно и в това няма да има промяна.

Поне два са ясните критерии при подбора на кандидатите за изборните листи следващата пролет: качество на работата и лоялност към партията. Г-н Бойко Борисов обърна внимание на още един критерий по време на изборите миналата година, когато изрази неудовлетворение, че депутати и общински съветници не защитават направеното по време на управлението на ГЕРБ. Става въпрос за готовност да се отстояват общи позиции. Проветряването на ГЕРБ няма да доведе до радикално прочистване

– Какво ще се случи в местните организация на ГЕРБ като тези в Плевен, Видин и Ямбол, където има разнобой?

– Между европейските и местни избори стана ясно, че там, където ГЕРБ имаше по-слаб резултат, това беше предшествано от напрежение в местните структури.  Тези организации, които не бяха в добра кондиция и миналата година, сега ще трябва да бъдат реформирани.

Доколко е възможно изпадналите в немилост депутати и местни активисти в ГЕРБ масово да попълнят бъдещата партия на Цветан Цветанов?

Аз първо не съм убеден, че г-н Цветан Цветанов ще излезе на тези парламентарни избори като самостоятелна партия. Второ, не смятам, че за ГЕРБ е толкова фатално да загуби тези функционери, на които вече не може да разчита.   Разбира се, това ще предизвика напрежение, но и консолидация в ГЕРБ. От друга страна, г-н Цветанов е застанал център-вдясно, има ясно изразен евроатлантически профил, с по-дясна перспектива, което го поставя между изчезващата градска десница и ГЕРБ. Цветанов по-вероятно няма да участва в следващите избори, но той е проблем предимно на градската десница   Популистката писта е почти задръстена. Извънредното положение откри пространство, в което много хора искат да говорят от името на унижените и онеправданите. Това е социален популизъм, който се опитва да паразитира върху социални неравенства.   Тази ниша вече е заета. От нея сериозен съперник на ГЕРБ не може да се появи. Нишата на националпопулизма обаче все още не е активирана в максимална степен, аз от там очаквам да се появи по-радикално политическо поведение.    За мое съжаление остатъчната градска десница предпочете да влезе в сивата зона на „няма ляво, няма дясно“ и там се заусти.

БСП е в много тежко положение, защото след авантюрата с националпопулизма и националсоциализма сега се опитва да се надвика с говорители като Мая Манолова и Слави Трифонов, но тази перспектива също е малко вероятна.   В партията на Корнелия Нинова има много сериозен дефицит на управленски способности и капацитет. Затова вместо програма за действия има пропагандна битка, насочена срещу всяко решение на правителството.    Като цяло засега няма сериозен политически проект с управленска компетентност, който да бъде смислена алтернатива на ГЕРБ. Искрено се опасявам, че такъв може да не се появи и в следващите 10 месеца до изборите.

– ВМРО и НФСБ имат ли сили да вкарат достатъчно депутати в следващия парламент, за да могат да продължат управляващата коалиция с ГЕРБ? – Интересното е, че отпадането на Атака от Обединени патриоти се оказа, че не е загуба, дори електорално. ВМРО и НФСБ успяха да компенсират липсата на определен брой депутати. В същото време политиката, която води Валери Симеонов, е много ясна и отчетливо разбираема за съвсем конкретни групи от обществото. Това е човек, който демонстрира последователно желание да се бори с едни много тежки въпроси, които другите не искат дори да формулират.  Той доказа, че е в състояние да понася удари и да си върши работата, без значение дали го харесват, или не.  Напълно възможно е сегашната управляваща коалиция да се възпроизведе, това сочат и предварителни данни от проучване на „Галъп“. Още повече че „Обединени патриоти“ се движат от националпопулизъм към десен патриотизъм и това може да им спечели десни избиратели.

– А ще загубят ли електорат „Обединени патриоти“ заради партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, която е дежурен участник и организатор на повечето протести срещу властта.

– Тази партия има влияние не толкова върху патриотичния електорат, колкото върху радикално левия и ксенофобския вот. Той няма нужда да бъде възраждан, а трябва да има пространство за разширение. Въпросът с „Възраждане“ е дали има инвеститор, който иска да радикализира ситуацията.

– Ако Бойко Борисов изкара пълен мандат като премиер, каква е вероятността да изпълни обещанието си да се оттегли като партиен лидер?

Г-н Борисов е давал различни ориентири кога ще се оттегли като партиен лидер, примерно когато се завърши магистрала „Хемус“. Неговата мисия ще бъде да завърши този мандат и да спечели следващия. Не трябва да забравяме, че от 11 години нямаме нито едно завършено докрай управление на правителство, а това говори за вътрешна политическа нестабилност на цялата система.     Онова, което е сигурно, че всякакви очаквания г-н Борисов да участва в президентските избори догодина са неоснователни. А въпросът за оттеглянето му като партиен лидер е най-големият проблем за подобен тип политическа партия.  Тестът за тях е какво се случва след края на управлението на основателя.      – Възможно ли е Бойко Борисов да остане лидер на ГЕРБ, но да предложи за премиер Томислав Дончев например?

– Поне на мен ми звучи трудно постижимо, защото самото разбиране на г-н Борисов за начина, по който се носи политическа отговорност, предполага партийният лидер да бъде министър-председател. Не си представям друга по-изявена фигура да поеме изпълнителната власт./Източник Блиц.бг/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *