Доц. Вацев удари гъбата на евроатлантизма и обясни какво ще направи Русия на Балканите

Свят

На евроатлантизма „не му е писано да стане водеща геополитическа доктрина на Балканите“. „Две бивши империи, които възстановяват своята зона на контрол и влияние, сега намират своите пресечни точки на българска територия“.

Това коментира пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

„България е била в зоната на контрол и влияние и на Турция, и на Русия. Този въпрос трябва да се реши, но не с вестникарски статии и не с диалектика на проконсулите и на диктаторите,“ обясни той.

Валентин Вацев смята, че Русия е „голяма, могъща, насъщна и продуктивна геополитическа сила, която тепърва ще разгръща своите геополитически ходове и на Балканите“.

„Сега няма конфликт Русия – Турция и на мен ми е ужасно интересно и това е страшно важно да се види дали Русия, или Турция ще разпростре своята зона на контрол и влияние над Източна Румелия. … Къде ще минава геополитическата граница между евроконтинентализма (в който е Русия) и евроатлантизма. … Балканите са много специална зона – не са континенталистка територия, но не са и атлантическа“, заяви анализаторът.

„Балканите са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, а който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа. Това са геополитически аксиоми, които са очевидни,“ коментира още Вацев.

В предаването „12+3“ доц. Вацев прогнозира победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември, след което Съединените щати ще трябва „да сменят под прав ъгъл линията си на развитие“:

„Американският политически елит ще се откаже не много охотно от радикалния експанзионизъм и ще се върне в обратната фаза – радикален изолационизъм“.

Във връзка с продължаващата война на Русия в Украйна, Валентин Вацев коментира, че „големият проблем на войната се е пренесъл вътре в украинското общество и вътре в руското общество, а на фронта всичко е спокойно, тиха позиционна война“.

Има начин така да се победи, че да съжаляваш след това, каза анализаторът в коментар на очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *