Валентин Вацев твърдо: Политическият елит в България се разпада. Ето какво ни чака

България отблизо

Българският политически елит е в дълбок исторически упадък. Това е, което се разгръща. Този процес на политическо гниене ще се разгърне докрай в настоящата 2024 г. Системните партии в българската политическа система са в дълбок упадък – това засяга БСП, която все не може да прихване политическата активност, това засяга ГЕРБ като наследник на българската десница от миналите десетилетия, коментира политологът Валентин Вацев.

ГЕРБ в момента има проблеми с политическата си идентичност – те плащат много голям данък на своя съюз с политическите си противници ПП – ДБ и това непременно ще се отрази на всички бъдещи избори. И ДПС е в историческа и политическа криза, заради проекта Доган за превръщането на ДПС в главен фактор, в нещо, което да представлява политически защитен пояс срещу влиянието на Турция в България. Но ДПС е партия замислена и строена в друга политическа епоха.

Такива преобразования в системни партии са на ръба на възможното. И това, че системните партии в България не могат да решат системните си проблеми, следват много важни неща. Че целият политически живот ще бъде кризисен, турбулентен, спазматичен.

– Ще се родят ли нови партии от този упадък, за който говорите?

– Да, това е естественият ход. Първите белези на тези тенденции ще се проявят още следващата година. В ляво, това е вече действащата малка партия „Левицата“. Тя проходи успешно. Другата партия, която ще бъде ляво – патриотична формация и за която се говори повече, отколкото са фактите – е партията около президента. Тук предпочитам да изчакам и да видя какво ще стане. Но е сигурно, че политическа активност в ляво ще има и тя ще произтича точно оттам – от действията на днешния български президент и на неговите съмишленици.

– Ще ви напомня, че мандатът на Радев изтича на 21 януари 2027 г.

– Точно така. Но той не е длъжен да участва начело на тази партия. По-скоро ще бъде централа, която ще захранва с инициативи и с пропагандни послания новата лява партия. Разбира се, бих предпочел да почакам тя да се появи. Но ляво движение ще има, затова има символи и сигнали.

„Възраждане“ трябва да кажат те лява партия ли са или са десни. Подобни процеси ще протекат и в дясно. Около ГЕРБ се вижда идеята партията да се преобразува от дясно-либерална в дясно- консервативна. Авторите на тази идея са прави. Това действие би я закрепило. Но за мен тази идея е много трудно осъществима, аз не разбирам как може да стане това.

– ГЕРБ е партията на Бойко Борисов. Как може да бъде консервативна или либерална?

– Да, в смисъл, че Бойко Борисов като индивидуално лице представлява програмата и идейния смисъл на тази партия. Това е държавна партия, партия на властта, която имаше задачата да разпределя финансовите потоци, които текат от Европа към България. Не съм сигурен, че тази партия може да продължи без Бойко Борисов. Те ще изпаднат в дълбока криза.

– Възможен ли е въобще ГЕРБ без Бойко Борисов?

– По-скоро не. Ако те успеят да преминат от дясно-либерално към дясно- консервативно, проблемът с Бойко Борисов ще бъде решен автоматично. Бойко Борисов е пластичен политик, той може да приеме всякакви идеологии, стига да гарантират успех на тази партия.

– Защо забравяте „Демократична България“?

– Защото това не е партия, това е политическа секта. Тя може да съществува в политиката само заедно с някой друг. Те наследяват по някакъв начин СДС и всичките проблеми на СДС. Те идеологически са много вехти, имам предвид техния антикомунизъм. ДБ не случи на идеология, десен радикализъм – да, но все пак трябва да има и програма. Антикомунизмът не може да бъде пълноценна програма за дълго съществуване. Това е партия от еднократен тип, която може да работи два – три сезона и толкова. Антикомунизмът може да се наблюдава в идейния багаж на една партия, но, ако това е основен стълб – това не е партия, а е радикална секта, която може да добрува в политиката заедно с някой друг или по-точно на гърба на някой друг и с огромна подкрепа от някое посолство. Но това не е нещо дълговечно, това е ситуационно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *