Доц. Кунчев: Категорично оставаме за празниците вкъщи! Опуснем ли мерките, ще стане страшно!

България отблизо
В последните дни намалението започва леко да се усеща и в натиска върху болниците, ограничи се и там приемът. На този фон, ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и кажем „Юруш на празниците – събирайте се, пазарувайте, ходете в ресторанти“, ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним драматично болниците и броят и на болните, и на смъртните случаи ще нарасне значително. В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, каза доц. Ангел Кунчев.

В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, каза още  държавен здравен инспектор по време на уебинар на тема „Масовите имунизации – ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания“.

Нещата се развиват много динамично. Радвам, се, че успяхме да приемам националния ваксинационен план, но той е общата рамка, която трябва да се изпълни със съдържание.

Ще се работи с 6-7 ваксини срещу COVID-19, в 5-6 фази, което оставя неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система, която е толкова уморена, че не знам вече откъде да изстискваме от хората. Но това ни е работата, ще продължим да го правим, посочи той.

 

Няма някаква драматична промяна. Много внимателно следим какво се случва в България и в Европа. Данните са противоречиви.

Към вчерашна дата в страните в Европа средният процент на промяна за двата 14-дневни периода е 4,5% Общо за Европа има едно започващо покачване на броя на случаите. За този периопд в България показва минус 4,8%. Ако човек иска да е оптимист, ще каже „Всичко е точно“. Обаче ние намаляваме за първи път, а това става на фона на някои други намаления, като минус 25,7% в Исландия, минус 19,4% в Гърция, минус 20,1% в Италия, минус 19,1% в Унгария, минус 18,6 в Испания. Има страни, които бележат доста по-сериозно намаляване.

В същото време има и страни със значителен ръст – в Дания той е 70%, в Кипър – 28%, в Литва – 29%, в Холандия – 46%, в Словакия – 47%. Картината е разнообразна, като в голяма степен зависи от това каква държава какви мерки прилага, заяви доц. Кунчев.

Не можем да си позволим заради празниците да изгубим живота на хиляди българи, допълни той.

Никакви кръчми, никакви заведения!

Тихо и вкъщи!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *