Политолог: Време е да поговорим за България след Борисов

България отблизо
Време е да започнем да водим разговор за България след и без Борисов. В началото страната ни ще бъде тотално разнебитена.
На първо място трябва да върнем политиката на терена на институциите, където има норми и правила, на терена на смисления дебат, а не на едноличните решения, критиката да не бъде повод за обида.” Това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски

„Политолозите сме три вида – в защита на властта, против властта и такива, които анализират връзката между народа и властта. Езикът на властта е доминиращ в големите медии. Почти винаги гласуваме за някого, но не сме големи „инвеститори“, обясни той пред Слави Трифонов.

Социоикономическата ситуация в страната ни не е добра. Имаме тежки социални разслоения, които много пречат да си общуваме помежду си. Ние сме разделени на малки групички, които не просто не могат да си говорят, но се мразят много често.

Ние сме едно общество, в което всеки гледа да спаси себе си. Спасението по единично е спасение за оцеляване. Това прави голямото колективно действие много трудно, смята политологът.

 

Всяко едно сдаване на власт в България е свързано с предварителен набор от компромиси и договорки за бившите властници. Най-нормално е всеки политик да се опита да излезе от властта с минимални загуби, да може да договори безпроблменото си излизане от властта.

 

Налага ни се да търпим усилия по безболезнено излизане от властта. Борисов за това изглежда по този начин. Той е толкова амортизиран и в невъзможност да произведе смислено предложение, че ние губим време и енергия да го анализираме, посочи Делийски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *