Доц. Мангъров постави пръст в раната: Ако се окаже, че ваксините са калпави, кой ще носи отговорност?!

България отблизо

Правителството днес представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Планът регламентира организацията на ваксинирането. България очаква да получи до края на годината 125 000 дози ваксина от консорциума между американския фармацефтичен гигант Пфайзер и малката немска фирма Бионтех.

По тази тема говори експертът по инфекциозни болести доц. д-р Атанас Мангъров, цитиран от Novini.bg.

„Поне 5 години са необходими за създаването на качествена ваксина и въвеждането й за ползване. Така че аз не разбирам сегашното бързане, то е в разрез с правилата. Вместо държавата, сега карат хората да поемат отговорността за своето имунизиране, което не е много етично, защото все пак ролята на държавата е да регулира и внася ред в използването на лекарствени препарати. Ако те не са изпитани по съществуващите правила в медицината, носят големи рискове. За съжаление в момента производителите са освободени от тези рискове и отговорности за евентуалните нежелани странични действия на ваксината.

Ако се окаже, че ваксините са калпави, кой ще носи отговорност?

Хората, които са си ги направили, или онези, които им ги дават за ползване! Затова най-важен въпрос сега е – ваксините, които вкарват у нас, имат ли разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/? Тя сертифицира и дава разрешение за ползване на всички видове лекарствени препарати в нашата страна, в т.ч. и ваксините. Всички останали въпроси, са по-второстепенни от този дали ваксините са съобразени с нашите закони.

Кой ще носи отговорност, ако се случат нежелани странични реакции?

Разбирам, че хората са шокирани, страхуват се и искат да се ваксинират. Аз също бих се ваксинирал с една нормална ваксина, а стандартното време за нейното внедряване е между 5 – 10 години. Сега обаче се предлагат такива, които бяха изработени за няма и 1 година.

Пак повтарям, у нас има закони и те повеляват разрешение за ползване да се дава от ИАЛ. Ако е така, тогава добре, агенцията и държавата поемат отговорността за употребата на препаратите. Включително и съдебна отговорност. Защото ваксините се правят на здрави хора и ще е жалко, ако те пострадат от страничен ефект. А болният човек, пък, може да направи много компромиси, за да оздравее. Въобще рисковете са огромни.

В момента има задържане на случаите с Ковид 19, процентът на положителните проби се движи между 35 и 40%. Като вдигнат извънредните мерки и изолацията преди Коледа, на 21 декември, ще се върнем в първоначалното положение.

Засега няма съществено раздвижване в показателите, най-много може да се получи спад с около 10 – 15 процента, но в момента, в който мерките се охлабят, всичко ще си продължи, както си беше.

Това ще продължи дотогава, докато поне 70 на сто от българите не се заразят с вируса – това съм го казвал винаги, пред вас, също. Но тук мен ме демонизират, а световни учени от Харвард и др. престижни университети, твърдят същото. Защото това не е наше откритие, а е от азбуката на епидемиологията. Затова аз ще продължа да казвам истината, независимо дали това се харесва на всички, или пък не.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *