ДПС още се мислят за всесилни: Заканиха се на Радев и Рашков, обвиниха ги, но не знаят, че…

България отблизо
ДПС съобщи, че окончателно е решило да влезе в битката за “Дондуков 2”. Движението заявява категорично, че нямало да позволи на държавния глава Румен Радев и на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков да “нарушават Конституцията”.

Това става ясно от декларация, приета по време на Централният съвет на партията.

Напрежението между ДПС и президентът възникна още преди дни. Припомняме, че по време на консултациите при държавния глава Румен Радев, започна и размяна на реплики. Тогава Радев попита лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина. Което си беше много основателен въпрос, с оглед на факта, че ръководството на Движението покани турския президент Ердоган на своя конференция, но не изпрати покана на българския президент Румен Радев.

 

Наскоро пък напрежение възникна между Рашков и ДПС. Силовият министър посочи, че има данни за купуване на гласове от Движението. От политическата формация отрекоха и обвиниха Рашков в полицейски произвол. Според ДПС, шефът на МВР “нарушавал човешки права и унижавал членовете на ДПС”. Рашков обаче определи казаното като “голи твърдения”.

 

“На предходните избори, твърдят от Движението, Бойко Рашков като силов министър на президента, се включил активно в предизборната кампания и използвайки мракобесните методи на комунистическия режим, припомнил най-ужасяващата част от историята на 20 век. Членове и симпатизанти на ДПС – партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, били подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършвали се обиски, арести, в нарушение на законите на страната“. Това пише в декларация на ДПС.

Припомняме, че всъщност полицията търсеше търговците на гласове, както сред другите партии, така и в редиците на ДПС. И ако на някой това му се е видяло неудобно, нека да си спомни, че президентът и служебното правителство се зарекоха да спрат търговията с гласове, както и принуждаването на част от хората в смесените райони да гласуват за ДПС. Използването на ромските гласове и мъртвите души също беше пресечено. И точно това не се хареса на корифеите от Движението.

Затова сега бълват отрова срещу президента Румен Радев, срещу Бойко Рашков, както и срещу цялото служебно правителство. Явно някои от висшите функционери на ДПС си мислят, че още са във времената на Борисов, когато Движението беше всесилно и всички се кланяха на Доган, Карадайъ и Пеевски.

Но тези времена отминаха. И да се надяваме, че вече никога няма да се върнат.

 

Междувременно, кандидатът за президент на ДПС щял да стане ясен след като Движението проведе вътрешна процедура по избор.

Цялата тази работа по издигане кандидат на ДПС, обаче, е повече пушилка, отколкото реално състезание с Румен Радев. Защото при такова състезание, техният човек няма никакви шансове. Най-много да активизира и тези, които досега не са гласували. А и по този начин, президентът Радев избягва един много опасен подводен камък. Сега никой няма да може да го обвини, че е станал президент с гласовете на ДПС. Което е добре за България.

Автор Иво Македонски

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *