ДПС се нахвърли върху Кирил Петков: Той e корумпиран!

България отблизо

От известно време видни ръководители на ДПС се занимават доста странно с темата за тъй наречените „златни паспорти“. Това са български паспорти издавани на чужденци срещу направена инвестиция по-голяма от един милион лева.

Казваме, че това занимание на депесарите е странно, защото „златните паспорти се експлоатираха точно по времето, когато те управляваха заедно с ГЕРБ, но разбира се задкулисно.

Това обаче не им попречи да обвинят премиера Кирил Петков в корупция по темата. Ето как стана това.

За да се получи право на пребиваване, да се започне процедура по придобиване на българско гражданство и да се получи български паспорт, следва да бъде издаден сертификат за инвестиционни намерения на конкретното лице от Българската агенция по инвестиции, чиито изпълнителен директор във въпросния период 2015-2021 г. е Стамен Янев.

Именно тук от ДПС съзират странни обвързаности със сегашната власт и по-конкретно – с министър-председателя Кирил Петков.

Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че г-н Янев е „вечната Амбър“ в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен и от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Кирил Петков. Стамен Янев бе награден от Кирил Петков и с поста председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (отново по времето на първия служебен кабинет – бел.ред.)“, каза Хамид.

Депутатът от ДПС попита: има ли Стамен Янев близки отношения с Петков и днес и дали е бил от „свитата на премиера“. И още – „дали има връзка това, че е издал инвестиционния сертификат на Кирил Петков в индустриална зона „Божурище“, въз основа на който е купил земя, която е продал доста бързо след това“, попита народният представител, който се съмнява също така, че „далаверата със златните паспорти“ се прикривала от управляващите.

Това ли е борбата с корупцията, пита ДПС.

ДПС не пожелаха да кажат кой е подал въпросния сигнал. „Всеки цар си има и палач“, сподели опасенията си представителят на Движението за права и свободи. И се закани – същите данни ще бъдат представени и е Европейския парламент. „Ще покажем какво се крие под кухите фрази за борба с корупцията“, подчерта Хамид.

Припомняме, че от ДПС атакуваха т.нар. „златни паспорти“ чрез законодателна инициатива, като поискаха и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши цялостна и задълбочена проверка на процедурата за получаване на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. Проверки от страна на ДАНС не закъсняха, като при тях бяха открити редица нарушения.

ДПС представи и свой проект за промени в Конституцията, в който е включен този въпрос, като са засегнати също въвеждането на фигурата на разследващ прокурор за главния прокурор, на индивидуална конституционна жалба, двойното гражданство, правото на гласуване и др.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *