Дъглас Макгрегър: Русия напредва към Харков и нищо не може да я спре

Свят

Украинските военни започнаха да отстъпват на Харковското направление, Русия настъпва, без да среща значителна съпротива. Това заяви Дъглас Макгрегър, бивш съветник на шефа на Пентагона, в канала си в YouTube. 

По думите му, нежеланието на Вашингтон да тръгне по пътя на преговорите е принудило Москва да мине в настъпление. В резултат киевският режим се оказа на ръба на катастрофата, тъй като Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не са в състояние да противостоят на руските сили на фронта.

„Много войници са убити, украинците започнаха да се предават на цели подразделения по сто, двеста души“, добавя Макгрегър.

Щурмовите групи на 6-та общовойскова армия на ВС на Русия са овладели два опорни пункта, три наблюдателни поста и са разгромили повече от два взвода пехота на ВСУ на Купянското направление, съобщи представителят на пресцентъра на войсковата група „Запад“ Ярослав Якимкин.

Врагът със сили на 14-а механизирана и 95-а въздушно-десантна бригади е направил шест опита да контраатукава руските позиции в района на Олшани. Всички атаки са отблъснати, унищожени са един взмод бойци.

Селата Старомайорское и Урожайное в ДНР, които са един от ключовите райони на настъплението на украинската армия в южнодонецкото направление, са под огневия контрол на руските сили. Това каза председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ и представител на руската администрация на Запорожка област Владимир Рогов.

„Урожайное и Старомайорское са под наш огневи контрол, там действат руската артилерия и авиация“, каза още Рогов.

Той също така опроверга изявленията на украинската страна за окупацията на Урожайное, като отбеляза, че подразделенията на Въоръжените сили на Украйна, разположени там, понасят големи загуби.

По думите на Рогов през последното денонощие украинските войски са загубили няколкостотин военнослужещи в Запорожското направление.

Украински сили са прекосили река Днепър и са се установили на окупирания от Русия източен бряг на реката в покрайнините на село Казашки лагери, но след това те са били „изцяло прочистени“ от силите на Москва, предаде Франс прес, като се позова на назначения от Русия губернатор на Херсонска област.

„На първия ден на провокацията… отделни диверсионни групи успяха да се скрият в покрайнините на селището“, заяви официалният представител на Москва Владимир Салдо. „Към днешна дата Казашки лагери е изцяло физически прочистено – там няма украински военни“, добави той в коментари, публикувани от ТАСС.

Изказването на Салдо идва след като украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр тази седмица потвърди, че „определени (украински) подразделения“ са изпълнили „определени задачи“ на левия бряг на Днепър в Херсонска област. „Не можем да дадем подробности“, добави обаче тя.

Миналата седмица руски военни блогъри съобщиха, че украински подразделения са се установили в селището и го обстрелват, но че то все още е под контрола на силите на Москва.

Изказването на назначения от Русия представител идва на фона на дългоочакваната украинска контраофанзива, посочва АФП. Украйна си възвърна контрола над западния бряг на Днепър миналия ноември и оттогава провежда спорадични операции на източния бряг на реката.

Въпреки че признава за трудни сражения, включително в Харковска област в североизточната част на страната, където Русия твърди, че напредва, Киев казва, че силите му са постигнали успехи в източната част на страната.

Както съобщи руското министерство на отбраната, украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. По данни на агенцията за два месеца въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 43 000 военнослужещи и около 5000 единици различни оръжия, включително 26 самолета и 25 танка Leopard. Руският президент Владимир Путин подчерта, че украинските войски не са успешни в никоя посока.

 

Източник: „Епицентър“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *