„Вашингтон пост“: Десетки милиарди долари западно оръжие изгоряха в провалената украинска контраофанзива

Свят

Украинските сили преминават през Запорожка област в Украйна през юни. Според оценка на американското разузнаване украинските сили няма да успеят да достигнат до югоизточния град Мелитопол, жизненоважен руски транзитен център, възпрепятствани от минни полета. Снимка: Саша Маслов за The Washington Post 

Автори: Джон Хъдсън и Алекс Хортън, „Вашингтон пост“

Разузнавателната общност на САЩ смята, че контраофанзивата на Украйна няма да успее да достигне до ключовия югоизточен град Мелитопол, съобщиха за „Вашингтон пост“ хора, запознати с класифицираната прогноза – констатация, която, ако се окаже вярна, ще означава, че Киев няма да изпълни основната си цел да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим по време на тазгодишното настъпление.

Мрачната оценка се основава на бруталния опит на Русия в защитата на окупирана територия чрез фаланга от минни полета и окопи и вероятно ще накара Киев и западните столици да посочат с пръст причините, поради които контраофанзивата, в която бяха вложени десетки милиарди долари западни оръжия и военно оборудване, не постигна целите си.

Силите на Украйна, които се придвижват към Мелитопол от село Роботино, отдалечено на повече от 50 мили, ще останат на няколко мили от града, заявиха американски представители. Американски, западни и украински правителствени служители, интервюирани за този материал, говориха при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителни военни операции.

Службата на директора на Националното разузнаване отказа да коментира.

Мелитопол е от решаващо значение за контраофанзивата на Украйна, тъй като се смята за входна врата към Крим. Градът се намира на кръстовището на две важни магистрали и железопътна линия, които позволяват на Русия да придвижва военен персонал и оборудване от полуострова към други окупирани територии в Южна Украйна.

Забавящата се контраофанзива на Украйна

Представители на САЩ предвиждат, че усилията на Украйна да си върне окупираните от Русия територии ще се забавят, преди да достигнат до ключовия югоизточен град Мелитопол. В момента украинските сили се придвижват на юг около село Работино.

Украйна започна контраофанзивата в началото на юни с надеждата да повтори зашеметяващия си успех при настъплението в Харковския регион миналата есен.

Но през първата седмица на сраженията Украйна понесе големи загуби срещу добре подготвената руска отбрана, въпреки че разполагаше с редица новопридобити западни машини, включително американски бойни машини „Брадли“, германски танкове „Леопард 2“ и специализирани машини за разминиране.

Съвместни учения, проведени от американски, британски и украински военни, предвиждаха такива загуби, но Киев приемаше загубите като цена за пробиване на основната отбранителна линия на Русия, заявиха американски и западни представители.

Украйна обаче реши да спре загубите на бойното поле и да премине към тактика, при която се разчита на по-малки части за настъпление в различни райони на фронта. В резултат на това през лятото Украйна постигна постепенни успехи в различни области.

Неотдавна Киев насочи към фронта повече резерви, включително части „Страйкър“ и „Чалънджър“, но все още не е успял да пробие основната отбранителна линия на Русия.

Пътят към Мелитопол е изключително труден и дори превземането на по-близки градове като Токмак ще бъде трудно – каза Роб Лий, военен анализатор от Института за изследване на външната политика.

„Русия има три основни отбранителни линии там и след това укрепени градове“, каза той. „Въпросът не е само дали Украйна може да пробие една или две от тях, а дали може да пробие и трите и да има достатъчно налични сили след изтощаването им, за да постигне нещо по-значимо като превземането на Токмак или нещо отвъд това.“

Мрачните перспективи, за които бяха информирани някои републиканци и демократи в Капитолия, вече предизвикаха размяна на обвинения по време на срещи при закрити врата. Някои републиканци вече се противопоставят на искането на президента Байдън за допълнителна помощ за Украйна в размер на 20,6 млрд. долара предвид скромните резултати от офанзивата. Други републиканци и в по-малка степен ястребски настроените демократи обвиняват администрацията, че не е изпратила по-рано по-мощни оръжия в Украйна.
Американските официални лица отхвърлят критиките, че изтребителите F-16 или ракетните системи с по-дълъг обсег на действие, като например ATACMS, биха довели до различен резултат. „Проблемът си остава пробиването на основната отбранителна линия на Русия и няма доказателства, че тези системи щяха да бъдат панацея“, заяви високопоставен служител на администрацията.

В интервю тази седмица генерал Марк А. Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, заяви, че САЩ са били наясно с трудната задача, която стои пред Украйна.

„Преди няколко месеца казах, че тази офанзива ще бъде дълга, кървава и бавна“, каза той пред The Post. „И точно това е: дълга, кървава и бавна, и това е много, много трудна битка“.

Въпреки че не постигна целите си, той отбеляза успеха на Киев в отслабването на руските сили. „Руснаците са в доста тежко състояние“, каза той. „Претърпели са огромно количество жертви. Моралният им дух не е голям.“

Представители на САЩ заявиха, че Пентагонът многократно е препоръчвал на Украйна да съсредоточи голяма маса сили в една точка на пробив. Въпреки че Украйна избра различна стратегия, официалните лица заявиха, че това е било решение на Киев, като се имат предвид огромните жертви, които украинските войски са давали на бойното поле.

В четвъртък украинският външен министър Дмитрий Кулеба призна бавния темп на украинската контраофанзива, но заяви, че Киев няма да спре да се бие, докато не си върне цялата територия. „Не ни интересува колко време ще отнеме това“, каза той пред агенция Франс прес.

Той насърчи критиците на офанзивата да „отидат и да се присъединят към чуждестранния легион“, ако искат по-бързи резултати. „Лесно е да кажеш, че искаш всичко да е по-бързо, когато не си там“, каза той.
Украински официални лица заявиха в частен разговор, че сроковете зависят от това колко бързо силите могат да проникнат в минните полета – труден процес, който натоварва ресурсите на армията за разминиране на широка територия.

Анализаторите казват, че предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са многостранни, но почти всички са съгласни, че Русия е надминала очакванията, що се отнася до уменията ѝ да защитава окупираната територия.

„Най-детерминиращият фактор за това как е протекла тази офанзива досега е качеството на руската отбрана“, казва Лий, като отбелязва използването на окопи, мини и авиация от страна на Русия. „Те имаха много време и се подготвиха много добре … и направиха много трудно за Украйна да напредва.“

Бяха повдигнати и въпроси за това как Украйна е ангажирала силите си и в кои райони.

В продължение на месеци украинците влагаха огромни ресурси в Бахмут, включително войници, боеприпаси и време, но загубиха контрола над града и постигнаха само скромни успехи в превземането на териториите около него. И макар че близките, окопни боеве в Бахмут са различни от проблема с мините в южната част на страната, фокусът накара някои от администрацията на Байдън да се притесняват, че прекомерното ангажиране на изток може да е намалило силата на контранастъплението в южната част на страната.

Новата разузнавателна оценка съвпада със секретна прогноза на САЩ от февруари, според която недостигът на оборудване и сила може да означава, че контраофанзивата ще се окаже „далеч от целта“ на Украйна да прекъсне сухопътния мост към Крим до август. Оценката, подробно описана в секретен документ, изтекъл в приложението за социални медии Discord, определя Мелитопол или Мариупол като цели, „които ще лишат руския сухопътен достъп до Крим“.

Представители на САЩ заявиха, че Вашингтон все още е отворен за възможността Киев да изненада скептиците и да преодолее трудностите. Един от служителите на отбраната заяви, че е възможно Украйна да наруши традиционните представи и да продължи контраофанзивата през зимата, когато всичко, включително поддържането на войниците на топло и снабдяването им с храна и боеприпаси, става много по-трудно.

Но това ще зависи от няколко важни фактора, като например количеството почивка, от която се нуждаят войниците след тежкия боен сезон. Това ще зависи и от количеството специализирано оборудване и облекло за студено време, с което разполагат, каза служителят на отбраната. Но и Москва може да има по-добри резултати по време на зимните военни операции.

„Известно е, че руснаците са способни да воюват в студено време“, каза служителят.

 

Източник: „Вашингтон пост“

Превод: „Гласове“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *