Евгений Дайнов с жесток анализ: Радев можеше да заплаши статуквото, Борисов си отива, Слави се изтърка

България отблизо

Цветан Цветанов няма капацитета да бъде втори Бойко Борисов, а Слави Трифонов е амортизиран, заяви по БНР политологът проф. Евгений Дайнов в анализ на ситуацията в страната.

 

Според него Цветанов „може да отцепи някакви гласове от ГЕРБ, но не много“.

„Слави Трифонов е амортизиран. Толкова години заплашваше да влезе в политиката с гръм и трясък, най-вероятно ще влезе без гръм и трясък – ще се примъкне с нещо като хленч. Това са маргинални конструкции, които се появяват преди всички избори. Припламват и изчезват, не в тях е заплахата за Борисов.

Заплахата за Борисов е възстановяване на политиката и демокрацията. Президентът можеше да е заплашителен, ако разбираше от политика. За жалост, той не се научи, не знае какво е. А може и да изчаква точния момент“, посочи Дайнов.

Проф. Дайнов отбеляза зараждащия се и нарастващ граждански отпор в европейските страни срещу овластяването на управляващите.

„Диктатурите, а ние вече имаме диктатура, защото нямаме конституционни ограничения върху волята на властта, са много по-крехки, отколкото изглеждат. 

Бойко Борисов може да се мисли за вечен, но изобщо не е. Той е боязлив човек, друг е въпросът, че в последните години попадна в обичайния капан, в който попадат всички кандидат-диктатори, да си вярва на собствената пропаганда колко е велик и вечен. Неговата боязливост се компенсира с неговото вкопчване в това, че е еманация на българския народ“, каза още проф. Евгений Дайнов.

 

Според политолога репликата на министъра на екологията Емил Димитров мандатът на парламента да се увеличи с два месецаколкото е било извънредното положение, не е случайно изпусната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *